Nordea ble også bull rett før børsene krasjet i 2018

Nordeas strateger kommer veldig sent til festen. Kanskje for sent. Og gjett hva som skjedde da de gikk til overvekt i 2018.

TOO LATE? Nordea Wealth Management blir positive etter en god børssommer, akkurat som for to år siden. Her ved sjefstrateg Erik Bruce. Foto: Eivind Yggeseth
Kommentar

Hovedindeksen er opp 44 prosent fra intradagbunnen på 605 poeng i mars. I tillegg står høsten for tur – de store korreksjoners favorittsesong. 

Men det hindrer tydeligvis ikke Erik Bruce og de andre strategene i Nordea Wealth Management til å gå «all-in» i aksjemarkedet for sine kunder. 

Strategene var nok fornøyde i lang tid etter at de 28. februar nedjusterte fra overvekt til nøytralvekt i aksjer. På det tidspunktet dundret børsene ned, men nedjusteringen kom tidlig i fallet. 28. februar åpnet børsen på 841 poeng. 12. mars bikket indeksen under 700 poeng.

Det eneste de kanskje da angret på var at de ikke gikk til undervekt, slik DNB Asset Management gjorde. Men skitt au, Nordea nedjusterte i hvert fall. Kudos!

Det ultimate hadde vært hvis Nordea oppjusterte til overvekt igjen i mars. Også april ville vært en god måned. Også mai. 

Så kom juni, og indeksen klatret over 800 poeng igjen. Når de nå oppjusterer til overvekt igjen, er indeksen omtrent 30 poeng høyere enn da nedjusteringen kom.

Nordeas argumenter for oppjusteringen, som lave renter og at økonomien henter seg inn igjen, kunne de brukt lenge før sommerferien. Likevel har de altså ventet helt til nå, noe som tyder på at også de mistenkte at aksjemarkedet undervurderte de økonomiske konsekvensene av coronaviruset. 

Fortsatt er det mange forvaltningshus der ute som tviholder på undervekt og nøytralvekt av aksjer, og som krysser fingrene for at børsene ikke løper videre fra dem i høst. Det er en smertefull øvelse for en strateg.  

Nest siste gang Nordea ble veldig positive til aksjemarkedet, slik som nå, var 1. september 2018. Hovedindeksen var da i 907 poeng. Argumentet den gang var at børsene hadde blitt immune mot handelskrig. Det fremstod som om Nordea egentlig bare kastet inn håndkleet etter en god sommer. 

Den oppjusteringen så bare bra ut i tre uker, for i oktober startet en heftig korreksjon. Hovedindeksen stupte fra 946 poeng i slutten av september til 784 poeng i romjulen.  

Tenk om det samme skjer igjen høsten to år etter. Det ville vært uflaks det, Nordea.

nordea wealth management
børs
aksjer
erik bruce
Nyheter
Kommentar