De norske FAANG-aksjene klarer seg utmerket

Det var krakk i Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google (FAANG) i USA. Men det betyr lite for Frontline, Aker, Aker BP, Norsk Hydro og Gjensidige. 

INGEN KRAKK HER: Etter et par timers handel var Oslo Børs' hovedindeks kun ned rundt 0,3 prosent, selv om USA-børsene var ned opptil 5,2 prosent på torsdag. Foto: Iván Kverme
Kommentar

Takk til Gunnar Torgersen i Holbergfondene for å ha definert de norske FAANG-aksjene i en humoristisk twittermelding for noen uker siden. Nå låner vi denne definisjonen litt.

Frontline, Aker, Aker BP, Norsk Hydro og Gjensidige er gode eksempler på motstykket til de amerikanske teknologigigantene som har dratt S&P 500-indeksen og Nasdaq-indeksen til nye rekordnoteringer i år. 

Shipping, olje, industri og finans er nesten så langt unna man kommer FAANG-universet. Oslo Børs er lastet opp med såkalte verdiaksjer og ingen av dem er noen «coronavinnere», slik FAANG-aksjene er. I tillegg til lite vekst, har vi også ESG-megatrenden i mot oss.

Men på fredag var det deilig å ikke ha børsen lastet opp med høyt prisede teknologiaksjer, gitt. Endelig. Oslo Børs var tryggheten sjøl, selv etter at de store amerikanske aksjeindeksene falt mellom 3,5 prosent og 5,2 prosent. Nasdaq-indeksen, naturligvis, var den store taperen. 

Torsdagens børsfall kom liksom ut av intet. Det virket som en klassisk gevinstsikring etter mange måneder med euforisk stemning. Om det er starten på en ny trend, eller bare en liten pust i bakken, er det ingen som aner. 

Men man kan jo håpe. Håpe på et trendskifte mellom vekst og verdi, som har gått feil vei i mange år, sett med norske øyne. Enkelte norske forvaltere var sikkert i ekstase på fredag. Kanskje børsfallet i USA markerte starten på en ny epoke for verdiaksjene? Det skulle jo bare mangle. Visste du forresten at Exxon-aksjen nå yielder 9 prosent? Og det i en nullrenteverden? Helt utrolig, ikke sant?

Det er jo tross alt verdiaksjene som historisk sett har gjort det best etter økonomiske nedturer, men coronakrisen ble liksom unntaket. Corona ble en fortsettelse av jubelferden for vekstselskapene. Kjipt, for Oslo Børs, bortsett fra for våre få vekstselskaper. Men på fredag var det annerledes. Bare se her:

  • Adevinta: –5 %
  • Scatec Solar: –5 %
  • Kahoot!: –2 %
  • Pexip: –2 %
  • Tomra: –5 %

Bedre gikk det for resten av Oslo Børs, som etter hvert er blitt så utrendy. Våre store, lavt prisede børslokomotiver endte i pluss. De norske FAANG-aksjene klarte seg utmerket sammenlignet med de amerikanske FAANG-aksjene. Vekstselskapene forsøkte så godt de kunne å holde hovedindeksen i minus, men heldigvis er det ikke så mange av dem. 

børs
oslo børs
faang
nasdaq
Nyheter
Kommentar