Å nei, ikke Brexit nå igjen

Si hva du vil om coronaviruset, men det fikk oss til å glemme No deal-Brexit. Men nå er trusselen om ingen UK-EU-avtale her igjen.

PÅ'N IGJEN: Ny deadline, nye utspill fra statsminister Boris Johnson, ny utmattelse blant markedsaktører. Foto: NTB Scanpix
Kommentar

Feeling like a shadow

Drifting like a leaf

I stumble like a blind man

David Bowie, «Move On» (1979).

Hva er den fæle lyden vi hører? Jo, det er ifølge sjeføkonom Paul Donovan i UBS Wealth Management økonomer som dunker hodet rytmisk mot tastaturet, for nå er den endeløse skilsmissen mellom Storbritannia og EU her igjen. Og denne gangen med rom for ekstra tilfeldigheter på kjøpet.

St. Hans-aften 2016 stemte det britiske folket for å forlate EU. Dessverre stemte de ikke for noe konkret alternativ, så årene etter ble preget av forhandlinger og utsettelser. Pundet stupte, men hentet mye tilbake.

Nå sier statsminister Boris Johnson at hvis det ikke er noen avtale på plass innen 15. oktober, bør begge parter «move on». Dessuten planlegger Johnsons regjering et lovutkast som gir større råderett over avtalen knyttet til den nordirske grensen, men innrømmer samtidig at det innebærer et brudd på internasjonal lovgivning – og på tilbaketrekningsavtalen mellom Storbritannia og EU.

Donovan i UBS kaller det for en Barnard Castle-tilnærming til internasjonal lov: Den vil bli brutt, men på en spesifikk og avgrenset måte. 

Barnard Castle ligger i Nordøst-England. I 1569 forskanset Sir George Bowes seg bak de trygge murene i stedet for å bidra til å slå ned et opprør. Siden har uttrykket «That’s Barney Castle» vært et uttrykk for patetiske bortforklaringer.

Den britiske regjeringens linje innebærer uansett økt risiko, påpeker Donovan: EU kan ilegge tøffere sanksjoner i forhandlingene; det kan bli vanskeligere for britene å inngå nye internasjonale avtaler, særlig med USA; selv britenes konkurransefordel i å være et land som følger «the rule of law» kan bli rammet.

Pundet kostet onsdag ettermiddag 1,2920 amerikanske dollar. Det er ned fra 1,3380 dollar ved forrige månedsskiftet, men opp fra en bunn på 1,1450 dollar i mars, som var laveste nivå for pundet siste 35 år. Pundet kostet onsdag også 11,80 kroner.

Britisk vekst svingt mer enn hos de fleste andre i det ville året 2020. I andre kvartal falt BNP med 20 prosent. Britene var trege med å iverksette tiltak mot coronaviruset, og resultatet var utbredt smitte. Gjenåpningen kom dermed senere enn andre stedet. Men i juni og juli har vekstratene vært på 7-8 prosent.

Derfor tror ikke DNB Markets på noe rentekutt fra Bank of England under rentemøtet 17. september, men at 0,1 prosent vil markere rentebunnen. Risikoen for at det ikke blir noen handelsavtale med EU vil heller få sentralbanken til å øke sine obligasjonskjøp ytterligere i november, tror DNBs økonomer.

I markedet er det derimot priset inn rentekutt og negative britiske renter. Med ordnet handelsavtale i grus vil det være duket for også negative obligasjonsrenter, kraftig pundfall og uro på børsene.  Da kan fort bunnrekorden mot dollar fra mars henge i en tynn tråd.

Hva med effekten på pundkursen mot kroner? Hvis en markedsuro drevet av Brexit er konsentrert om britiske markeder, burde også kronen styrke seg mot pund. 

I en mer generell markedsuro vil derimot kronen typisk svekke seg mot de fleste valutaer den faktisk handles mot, så generelt svakere krone kan godt bli utfallet av Brexit-uro. I ekstreme tilfeller kan til og med denne effekten dominere totalt, slik at kronen også faller mot pund, som den gjorde under coronauroen i mars. Pundet var svakt, men kronen var enda svakere. 

dnb markets
brexit
coronavirus
ubs wealth management
paul donovan
boris johnson
negative renter
Nyheter
Kommentar