Børs og oljepris etter USA-valget

Usikkerheten rundt det amerikanske valget dreier seg både om utfall og om utfallet vil bli respektert. Akkurat som i 1876.

JOE BIDEN LEDER: Men usikkerheten er ifølge bettingmarkedene større enn hva meningsmålingene skulle tilsi. Foto: NTB
Kommentar

Resultatet av presidentvalget i USA ble utfordret av tapende part, men i mars det påfølgende året ble det inngått et kompromiss: Demokratene aksepterte at republikaneren Rutherford B. Hayes ble president mot at føderale styrker ble trukket ut fra Sørstatene, og noen andre konsesjoner. 

Fra valgdagen i november 1876 til avklaringen noen måneder senere sank USA-børsen med 12 prosent.

I 2000 ble valget avgjort med noen hundre stemmers margin i Florida. Fra valgdagen i november til avklaringen 13. desember, da demokratenes kandidat Al Gore erkjente å ha tapt presidentvalget mot George W. Bush, sank S&P 500-indeksen 13 prosent.

Prisingen av opsjoner viser at finansmarkedet har begynt å forberede seg på at det endelige valgresultatet ikke vil være klart med en gang. Det er lite sannsynlig at det amerikanske aksjemarkedet vil bli spart hvis resultatet igjen blir utfordret, fastslår aksjestrategene i Société Générale. De tror historien i så fall vi gjenta seg og at børsen vil falle 10-15 prosent inntil det foreligger en avklaring.

Det vil nok svi. Men selv tror SocGen-strategene at et slikt fall vil gi gode kjøpsmuligheter, av to grunner:

  • Vi er i ferd med å forlate resesjonen og begynner å prise inn det tidlige stadiet i den neste økonomiske syklusen. Det gjør aksjer attraktive i forhold til obligasjoner.
  • TINA-effekten (There Is No Alternative). Samlet avkastning i statsobligasjoner er mer eksponert mot endringer i den effektive renten, siden kuponger ikke gir særlig beskyttelse. Samtidig legger massiv utstedelse av obligasjoner press oppover på den effektive renten.

Nå er det nettopp det at markedet satser på en form for kjapp normalisering som gjorde at det amerikanske markedet gikk til all-time high i august, lenge før økonomien har hentet seg inn igjen, så hvor stor oppsiden er kan diskuteres. Og hva skjer om valgutfallet slett ikke blir respektert av taperen?

Men først er det valg. Joe Biden leder på meningsmålingene, men utfallet av valget er mer åpent enn hva det overtaket skulle tilsi. Den nagende mistanken er at hvis målingene tar like mye feil som i 2016, ligger Trump foran.

Bettingmarkedet anser det som 52 prosent sannsynlig at Biden vinner, ifølge SocGen, som selv anslår denne sannsynligheten til 62 prosent. Bankens hovedscenario er demokratisk president og demokratisk seier i begge kamrene i Kongressen.

Biden vil heve bedriftsskattesatsen fra 21 prosent til 28 prosent. Viktigste forskjell mellom presidentene vil være allokeringen mellom aksjer (Trump) og foretaksobligasjoner (Biden), retningen på valutaer i fremvoksende markeder, og innen aksjer en mer eller mindre uttalt diversifisering bort fra USA, tror SocGen. 

Med Biden vil banken foretrekke kontinentaleuropeiske aksjer og grønne aksjer fremfor amerikanske teknologiaksjer. SocGen venter svakere dollar uansett, men særlig med Biden. 

Og med Biden vil både olje- og gullpris komme under press. Med demokratisk storeslem ligger SocGens prognose for Brent-olje på 45 dollar fatet – med republikansk storeslem ser SocGen snarere for seg 55 dollar fatet. Det er penger det også.

Scenarier for USA-valget


DDD (hovedscenario)DRDRRDRDDRRR
PresidentBidenBidenTrumpTrumpTrump
SenatetDRRDR
Representantenes husDDDDR
Sannsynlighet, anslår SocGen32 %30 %20 %16 %2 %
*Markeder (avvik fra hovedscenario)
S&P 5003.500 (nivå)3 %14 %6 %9 %
Oljepris (Brent)45 dollar/fat (nivå6 %14 %11 %22 %
Gull1.710 dollar/unse (nivå)2 %13 %8 %16 %
Tiårig statsrente2,25 % (nivå)–25 bp–50 bp–25 bp–25 bp
Euro1,35 dollar pr. euro (nivå)–1 %–6 %–4 %–10 %
D = Demokratisk flertall ved valg til henholdsvis Det hvite hus, Senatet og Representantenes hus.
R = Tilsvarende republikansk flertall.

Kilde: Société Générale
donald trump
joe biden
presidentvalg i usa
societe generale
Nyheter
Kommentar