Røkkes solenergi- og batterifabrikk kan virkelig bli en slager

REC Silicon skal ikke bare gjenåpne silisiumfabrikken, men også bygge en anodefabrikk rett ved siden av.

MANGEDOBLING: Kjell Inge Røkke, via Aker, kjøpte REC-aksjene av Jens Ulltveit-Moe for 85 millioner kroner for ti måneder siden. Nå er de verdt 700 millioner. Foto: Iván Kverme
Kommentar

Tirsdag var et vendepunkt for REC Silicon   , som noen hadde snakket om og håpet på, men som investorer ikke trodde på før inntil nylig.

REC Silicon kom med to store nyheter. Den ene nyheten var at selskapet inngår et partnerskap med et selskap med navn Violet Power, som skal bygge en solcellefabrikk rett over gaten for RECs nedstengte silisiumfabrikk. Børsmeldingen sier ingenting om når silisiumfabrikken kan gjenåpnes igjen, men det skinner gjennom at dette vil skje og at selskapet nå planlegger for det.

Nyheten kommer ikke «ut av det blå» for REC-aksjonærene, ettersom vi visste fra før at Violet Power skulle bli RECs nabo, og Violet-sjefen hadde til lokalaviser uttalt at de vil trenge RECs silisium.

Det andre nyheten kommer heller ikke ut av det blå, men er likevel noe mer overraskende. Her sier REC at de sammen med Group14 Technologies skal bygge en silisiumbasert anodefabrikk til bruk i batterier, ved siden av silisiumfabrikken.

Dette er noe REC-sjef Tore Torvund og daværende storeier Jens Ulltveit-Moe begynte å drømme om for et par år siden:  

«Vi vet ikke så mye om batterier og det er virkelig ikke innenfor vårt kompetanseområde. Men batteriprodusenter sier at batteriene blir fire ganger mer effektive hvis de bruker silisium i batteriene», sa REC Silicon-sjef Tore Torvund til Finansavisen høsten 2018.

Ulltveit-Moes drøm ble virkelighet til slutt, men kun til glede for Kjell Inge Røkke og de andre nåværende REC-aksjonærene. 

Nå som REC Silicon har en kapitalsterk eier i ryggen, har aksjemarkedet full tillit til at selskapet vil få de pengene de trenger for gjenåpningen av silisiumfabrikken og byggingen av anodefabrikken. Det vil høyst sannsynlig komme en emisjon snart, men siden den vil bli gjort på en positiv note, vil ikke det bli det minste problem.

Plutselig, i løpet av kun noen få uker, ser fremtiden veldig mye lysere ut for REC. Det er en blanding av flaks og dyktighet som har ført til det. De store inntektene og lønnsomheten ligger kanskje tre, fire eller fem år frem i tid, men sånn er det jo også for Kjell Inge Røkkes børsbabyer i Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, og vi ser alle hvor høyt investorer er villige til å prise disse. I dag stiger REC-kursen så mye at markedsverdien nå er omtrent lik Aker Offshore Wind.

Røkkes silisium- og anodefabrikk kan virkelig bli en slager i aksjemarkedet fremover. Selskapet har ligget nede for telling på grunn av handelskrigen i solenergi mellom USA og Kina. Nå har de klart å finne en vei utenom, selv om denne handelskrigen ikke tar slutt. Hvis Joe Biden vinner det amerikanske presidentvalget, skal man ikke se bort i fra at handelskrigen løses kjapt og at REC kan åpne silisiumfabrikken tidligere enn det de ser for seg akkurat nå.

Røkkes silisium- og anodefabrikk oppfyller alt på investorers ønskeliste. Fornybar energi, teknologi, og ikke minst vekst. Og med en troverdig forretningsplan, kan selskapet virkelig bli en slager i aksjemarkedet, selv om aksjekursen allerede har steget fra 3 til 11 kroner på kort tid.

rec
kjell inge røkke
aker
solenergi
batterifabrikk
Nyheter
Kommentar