Hvor steinrik skal denne mannen bli?

Ifølge Kapital gjorde formuen til Jan Haudemann-Andersen et hopp fra 2,2 milliarder kroner til 4,8 milliarder på ett år. Nå er den trolig over 6 milliarder. 

FORMUEN ESER UT: Jan Haudemann-Andersen rykker oppover på rikinglisten i rekordfart. Foto: Iván Kverme
Kommentar

La det ikke være noen tvil om at «Man of the Year» i det norske aksjemarkedet er Jan Haudemann-Andersen. Sjeldent ser man en investors formue stige så mye, på så kort tid. 

Han sitter med et lass av aksjer i to børsraketter med navn Kahoot  og Vaccibody  , som bare fortsetter å stige i verdi. Kahoot, som onsdag nådde en ny toppnotering, er verdsatt til 24 milliarder kroner og Haudemann-Andersens aksjer er verdt 3,1 milliarder. Hans aksjer i Vaccibody er verdt 2,25 milliarder.

Hvis man baserer seg på verdiene i disse to selskapene da Kapital anslo hans formue til 4,8 milliarder kroner, er formuen hans nå kommet opp i rundt 6,2 milliarder. Det ville i så fall gitt ham en delt 37. plass på Kapitals 400-liste med Anders C. G. Wilhelmsen. 

Andre investorer han kanskje sammenligner seg mer med, som for eksempel Arne Fredly, Kjetil Holta og Øystein Stray Spetalen, er for lengst passert – og det med god margin. Og det er altså kun to år siden Fredly, Holta og Spetalen lå godt over han på rikinglisten. Haudemann-Andersen har på litt over et år rykket opp 100 plasser på listen over Norges 400-rikeste.

Og det kan bli mer, mye mer. Tirsdag ble det kjent at en skikkelig bjellesau i internasjonalt format med navn Softbank går inn som eier og blar opp 2 milliarder kroner for 9,7 prosent av selskapet. Den japanske giganten er kjent som en tidlig fase-investor i suksesshistorier som Uber, Slack og Tiktok-eier Bytedance. 

Aksjekjøpet ble en internasjonal nyhet, og gjett om alle Kahoot-aksjonærer nå gleder seg til å bli overført fra Merkur Market til Oslo Børs til neste år! At formuesskatten til de norske eierne gjør et hopp, for så være. En haug av internasjonale investorer står nok i kø allerede, men må vente fordi aksjen akkurat nå er notert på en ikke-regulert børs.

«Sky is the limit», sa Arctic-analytiker Henriette Trondsen om Kahoot på Investordagen i regi av Finansavisen på mandag.

Hun har vært bull på Kahoot hele veien, og virker å være like bull fortsatt. Kahoot vil bli en slags YouTube innen utdanning, uttalte hun i sommer.

Kahoot appellerer også til en stadig mer ESG-fokusert gjeng investorer. De proffe altså, og ikke de som bare løper etter fornybar energi-selskaper. Kahoot befinner seg i porteføljen til det norske hedgefondet CARN Capital, som består av forvaltere med bakgrunn fra Oljefondet og Folketrygdfondet. 

«Selskapet gjør utdanning mye mer tilgjengelig. Derfor scorer selskapet godt i vårt rammeverk», sa CARN Capital-sjef Christer Bjørndal til Finansavisen for tre uker siden.

Ergo er det ikke bare et raskt voksende teknologiselskap som lokker investorene, men også ESG-elementet.

Så har vi Vaccibody, da – en bransje der risikoen er skyhøy. Øystein Stray Spetalen sa en gang at alle aksjer går enten i null eller tusen, på sikt. Biotekselskaper på Oslo Børs går som regel i null, og dét ganske fort, men så har vi noen unntak fra regelen. 

Foreløpig ser det veldig lyst ut for kreftvaksineselskapet Vaccibody. I forrige uke landet selskapet en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, et selskap under den sveitsiske legemiddelgiganten Roche. 

«Sky is the limit» er det for Haudemann-Andersens formue nå. Ikke uten risiko, selvfølgelig. Men akkurat nå er det i hvert fall gode tider for denne investoren, og foreløpig har han ikke solgt en eneste aksje.

KAHOOT-ME
VACC-ME
jan haudemann-andersen
esg
CARN Capital
henriette trondsen
Nyheter
Kommentar