Visste du at Hydro nå skal satse på vindkraft, solenergi og batterier?

Ikke vi heller, før nå. Hydro vinner prisen for årets mest underkommuniserte gladnyhet.

«GREEN IS GOOD»: Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim kom denne uken med en grønn gladnyhet som gikk under radaren til de fleste. Foto: NTB
Kommentar

«Nå styrker vi vår grønne satsing», skriver Hydro på sine hjemmesider. 

En børsmelding var nyheten tydeligvis ikke verdt. Det kan vel diskuteres.

For det var ikke hvilken-som-helst nyhet Hydro kom med på tirsdag denne uken. Selskapet skriver at de skal opprette to nye, grønne divisjoner i energidelen.

Den ene skal hete «Renewable Growth» og den andre skal hete «Batteries».

Om «Renewable Growth», heter det at selskapet skal utforske prosjekter innenfor fornybar energi utenfor den eksisterende vannkraftvirksomheten. Noe mer informasjon får vi ikke – med mindre man titter litt i noen av de mange tilhørende jobbannonsene. Der kommer det frem at hovedfokuset vil være på vind- og solenergiprosjekter i Norden og Brasil.

Oisann! Her skal Equinor og Scatec Solar få kamp om prosjektene, også fra Hydro.

Om «Batteries»-divisjonen skriver Hydro at de vil utforske nye forretningsmuligheter innenfor batterier, i tillegg til å pleie og utvikle de batteri-eiendelene de allerede har.

«Hydro har allerede inngått et lovende partnerskap med det norsk-canadiske batteriselskapet Corvus Energy og det svenske batteriselskapet Northvolt». 

Northvolt, som nettopp hentet nær 6 milliarder kroner, er godt i gang med byggingen av en gigantisk batterifabrikk i Sverige. Hydro eier 0,8 prosent av Northvolt.

Wow, Hydro! Nå skal det ikke mye til før ESG-investorer banker på døren, også hos dere. Kanskje en idé å skille ut enkelte deler av virksomheten, slik dere har gjort så mange ganger før?

Fredagens Scatec Solar-deal er også interessant for Hydro. I pressemeldingen fra Scatec står det at det samlede selskapet vil fra tidlig 2021 ha en årlig produksjon på 4,1 terrawatttimer. I presentasjonsmateriellet ser man at av disse 4,1 terrawatttimene er 1,8 terrawatttimer fra SN Power, mens resten av fra Scatec Solar.

Scatec betaler altså 10,9 milliarder kroner for en årlig produksjon på 1,8 terrawatttimer. Det vil si at de betaler 6,05 milliarder pr. terrawatttime.

Og vet dere hva? Hydros vannkraftverk produserer ti terrawatttimer i året! Men før du hopper av stolen og tenker at Hydros vannkraftverk er verdt mer enn dagens børsverdi av hele selskapet, så ikke glem at i motsetning til SN Power, ligger Hydros vannkraftverk i Norge. 

Det er en veldig stor forskjell. I Norge har næringen høye skatter og hjemfall, der det sistnevnte er viktigst med tanke på verdsettelse av eiendeler. 

Faktisk er Hydro i ferd med å miste Rørdal-Suldal-anleggene. Her skal staten i utgangspunktet overta i 2022. Hva som egentlig vil skje, gjenstår å se. 

Vannkraftverkene i Sogn løper ut rundt 2050, mens anleggene i Rjukan omfattes ikke av hjemfall. Rjukan produserer rundt tre terrawatttimer i året.

Tross skatter og hjemfall, er likevel den høye verdsettelsen av vannkraft-eiendeler i Scatec-dealen interessant for Hydro, med tanke på en mulig grønn utskillelse i fremtiden. 

«Hydro Renewable Energy & Technologies – wind, solar, hydro power and batteries». Det ville vært navnet sitt, det. Så kunne aluminiumselskapet byttet navn til Alunor. 

NHY
solenergi
vindkraft
batterier
esg
fornybar energi
SSO
Nyheter
Kommentar