Det verst tenkelige utfallet ga børsoppgang

Et valg uten en klar vinner, og en president som slår seg vrang, var det verste av tre alternativer. Da er det pussig at børsene stiger.

SOM FRYKTET: USAs president Donald Trump ser ikke ut til å ville respektere utfallet av det endelige valgresultatet. Foto: Scanpix
Kommentar

I ukene før det amerikanske presidentvalget har vi fått Thomas Seltzers «Amerika-brev» i form av en dokumentarserie på NRK. I et par av episodene får vi et innblikk i hvordan og hvorfor narkotiske stoffer som opioider og metamfetamin har spredd seg rundt om i landet.

I dag skulle en nesten tro at disse stoffene har spredt seg videre til Wall Street. 

At de amerikanske futureindeksene pekte opp på onsdag, og løftet Europa-børsene i solid pluss, må være årets mest uforklarlige reaksjon i finansmarkedet. 

Aksjemarkedet hadde i forkant vent seg til tanken om at Joe Biden skulle vinne, og likte det mer og mer. Mer finanspolitikk = høyere vekst og inflasjon, tenkte markedet. Meningsmålingene tydet på Biden-seier og børsene steg i dagene før valget.

«Hvis du ønsker solid vekst neste år, håper du på en stor blå bølge, altså at Joe Biden blir president og at demokratene vinner begge kamrene i Kongressen», sa kredittsjef Pål Ringholm til Finansavisen på mandag

Det nest beste alternativet for aksjemarkedet var seier til Donald Trump. Fortsatt lave skatter var en fin tanke, men så var det det med handelskriger, generell usikkerhet og kanskje litt mindre stimulipakker da.

Det verst tenkelige utfallet som aksjestrateger, investorer og økonomer så for seg i forkant av valget, var et valg uten en klar vinner og at Donald Trump skulle slå seg vrang, slik vi fryktet.  

«Det verste scenariet er et omdiskutert valg, der det står på hvordan de skal telle opp stemmer i en del stater og det ender i en rettslig prosess. Det er ikke veldig sannsynlig, men det er heller ikke helt utenkelig», sa Ringholms kollega sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til Nettavisen for et par uker siden.  

Det er jo nøyaktig slik situasjonen er i skrivende stund. Den mest kaotiske situasjonen i amerikansk politikk i moderne historie, der selve demokratiet trues fra øverste hold, kan da tenkes å smitte over på økonomien. For eksempel kan det lede til opptøyer i gatene, som igjen kan påvirke forbruket (og smittevernet). 

Det kan tenkes å utsette den etterlengtede stimulipakken. Det skal godt gjøres om demokratene og republikanere skal bli enige om noe som helst nå. Hvis Wall Street begynner å mistenke at dette kan skje, kan det hende markedene reagerer litt annerledes.

Rentemarkedet reagerte som forventet. Den amerikanske tiårsrenten falt betydelig onsdag morgen, etter å ha steget den seneste tiden i tro på at Biden skulle vinne, og at hans Green New Deal skulle få liv i veksten og inflasjonen igjen. 

Aksjemarkedet, derimot, reagerte helt motsatt av hva en kunne forvente.