Verdiinvestorenes hevn

Til alle de som har tviholdt på sine kjedelige, lavt prisede aksjer: Happy børsday!

IKKE TILFELDIG: Martin Mølsæter i First Fondene (i midten) er ikke alene om å tale verdiaksjenes sak om dagen. Her fra en julelunsj i 2018. Foto: Iván Kverme
Kommentar

Det har vært noen frustrerende måneder for alle verdiinvestorer. Etter flere år med mindreavkastning i forhold til det generelle aksjemarkedet, ble 2020 bare enda verre.

Å sitte med lavt prisede selskaper, i modne markeder, med liten vekst, og se den fantastiske reisen andre investorer har hatt i stivt prisede teknologiaksjer, må ha vært smertefullt.  

Ikke bare teknologiaksjer, men også stivt prisede fornybar energi-aksjer med enorme vekstplaner. Her hjemme har vi alle vært vitne til en massiv boble blant oppstartselskaper på Merkur Market (nå Euronext Growth).

Forklaringen på vekstselskapenes suksess er enkel: Med lave renter øker nåverdien av fremtidig kontantstrøm. Kudos til de som forutså denne effekten i mars og dreide porteføljen mot vekstaksjer.  

Dessverre er det nok langt mellom disse «geniene» i Norge, for Oslo Børs er fullastet med verdiaksjer. Det er rett og slett typisk norsk å være verdiinvestor.

Derfor har det også vært all grunn til å feire litt de seneste dagene. Joe Bidens valgseier og de gledelige vaksinenyhetene fra Pfizer, fungerte som små nåler som slapp litt luft ut av vekstboblen fordi rentene steg. Pfizers nål fungerte også på «sitte hjemme»-aksjene som i de fleste tilfeller ikke er verdiaksjer.

Mandag var den store dagen for verdiinvestorer. Men også i dag. Sjekk forskjellen på noen få utvalgte:

Storebrand  

Aker BP  

DNB  

Equinor  

Wallenius Wilhelmsen  

Adevinta  

Tomra  

Scatec Solar  

Nordic Semiconductor  

Atea  

Pexip  

Forvaltere av norske aksjefond kan endelig smile litt igjen. Tiden er kanskje kommet for en reversering av den smertefulle langvarige trenden i mot dem. En som spør seg dette er Nordeas investeringsdirektør Robert Næss:

Noen få verdiaksjer har gjort det bra i år, som for eksempel Europris, XXL og Kid. Disse har vært svært populære blant norske forvaltere fordi de var «corona-vinnere». Men nå faller også disse på børs.

Uansett er det slik at veldig mange av vekstaksjene har dratt nytte, eller vært upåvirket av, smitteverntiltakene.

Oslo Børs' IT-indeks er opp 40 prosent i år. Nasdaq-indeksen er opp 35 prosent. Men Dow Jones-indeksen er kun opp 2 prosent og Oslo Børs' hovedindeks er fortsatt i minus.

Enkelte verdiaksjer kan tilby investorer solid utbytteavkastning. Men dette har ikke hjulpet noe særlig i 2020, til tross for at det burde gjøre det når rentene er i null. Se på oljeselskapene, se på sparebankene. Alle har vært coronatapende verdiaksjer. Nå er de plutselig blitt vinnere. Siden det er typisk norsk å være verdiinvestor, er det bare å krysse fingrene.

aksjer
Nyheter
Kommentar