Bank Norwegian-eierne tar flystøyen med knusende ro

Det sier seg selv at det er negativt for Bank Norwegian hvis flyselskapet går i vifta. Men ingen ser ut til å bry seg – foreløpig.

LITE BEKYMRET: Aksjonærene i Norwegian Finans Holding er ikke særlig bekymrede. Her ved adm. direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian.   Foto: Iván Kverme
Kommentar

Bare noen tanker: Hva om en konkurs i flyselskapet Norwegian gjør det mindre attraktivt å skaffe seg kredittkort fra Bank Norwegian? For det første er Reward-programmet borte. For det andre svinger det ikke like bra over merkevaren Norwegian lenger. 

Netto renteinntekter fra kredittkort utgjør rundt en tredjedel av bankens totale netto renteinntekter.

Kan det tenkes at den sterke merkevaren og Reward-programmet bidrar stort til at kredittkortkunder også etterhvert blir forbrukslånkunder? Eller handler alt om bankens meget konkurransedyktige betingelser på lån og kredittkorttjenester?

Kan det tenkes at en konkurs i flyselskapet vil ødelegge for Bank Norwegians planlagte inntreden i Tyskland og Spania i 2021?

Kan det tenkes at banken har sett sine beste dager?

Hm. Slike spørsmål skulle en tro investorer stilte seg. Men det er ikke mye tegn til økt usikkerhet i Norwegian Finans Holding-aksjen. 

Mens flyselskapet Norwegian nettopp ble nektet mer finansiell støtte fra Staten og nå står på randen av konkurs, har bankens eiere tilsynelatende fortsatt hvilepulsen intakt.

Aksjekursen har gjennom hele sommeren og høsten vaket rundt 70 kroner pr. aksje, uten noe tegn til uro. 

Som for alle andre banker, har aksjonærenes fokus i år ligget på utlånstapene, som man fryktet veldig for i mars, og der den verste frykten slapp taket frem mot sommeren. 

Kursen er ned 26 prosent i år, men er opp 31 prosent seneste halvår. Til sammenligning har Komplett Bank-kursen falt 40 prosent i år, men er opp 36 prosent seneste halvår. 

Banken skinner som solen med tanke på soliditet og inntjening. Billig er den også, ifølge analytikerne, som nesten alle roper kjøp. Ingen anbefaler å selge. 

Banken får også tommel opp fra kredittvurderingsbyråene. Senest på fredag oppjusterte S&P Global Ratings bankens utsikter fra «negativ» til «stabile» fordi banken har klart seg så bra gjennom coronakrisen. 

Men byrået nevner da også risikoen rundt bankens skaper og samarbeidspartner:

«Vi anser ikke ratingen av Bank Norwegian å bli umiddelbart påvirket av finansiell uro rundt partneren Norwegian Air Shuttle. Selv om utfordringene hos Norwegian kan redusere Bank Norwegians business momentum, tror vi tilbakeslaget vil være begrenset gitt bankens sterke merkevare».

Hallo! Bankens merkevare er vel sterkt tilknyttet flyselskapets merkevare.

Men vent: Når byrået spekulerer i hva som kan gå galt, i avsnittet «nedsiderisiko», skriver byrået at hvis «bankens rykte og forretninger» påvirkes av ytterligere tilbakeslag for flyselskapet, kan det trigge en nedgradering. 

Nettopp. 

Da kan det hende at bankens eiere får en litt høyere puls. Ok, så er ikke Bank Norwegian like avhengig av flyselskapet som tidligere, men momentum er da fortsatt en faktor i aksjemarkedet. På det tidspunktet kan det hende at investorer begynner å stille spørsmål rundt bankens fremtid. 

nofi
bank norwegian
nas
forbrukslån
forbrukslånsbanker
Nyheter
Kommentar