Nå kan de endelig selge Pexip-aksjene sine

Hele kursoppgangen etter børsnoteringen er borte. Da frister det neppe for Aksel Lund Svindal og Tor Dagfinn Veen å selge aksjene.

SELGE?: Tor Dagfinn Veen (t.v.) og Aksel Lund Svindal er blant aksjonærene som ikke har fått lov til å selge - inntil nå. Foto: Eivind Yggeseth og Iván Kverme
Kommentar

På lørdag utløpte Lock Up-avtalen til investorene som gjorde et nedsalg i forbindelse med børsnoteringen av videokonferanseselskapet Pexip  i mai. 

Dette gjelder storfisker som Tor Dagfinn Veen, John Wylie, Kjell Skappel, Oddvar Fosse og Aril Resen. Men også småfisker som Aksel Lund Svindal og hans far. 

Tilsammen er det 23 millioner aksjer til en verdi av rundt 1,5 milliarder kroner som siden børsnoteringen har vært bundet opp. Dette er over en femtedel av aksjene i selskapet. Fra og med i dag kan disse selges i markedet. 

Men det spørs om det frister noe særlig for Svindal & Co. Rett etter børsnoteringen var aksjekursen helt oppe i 110 kroner på sitt høyeste. Nå, et halvt år senere, er aksjekursen akkurat den samme som IPO-kursen, på 63 kroner.

Det må være en liten skuffelse, hvis det er lov å si. Og det er ingen grunn til å selge nå i hvert fall. Pexip-aksjen har gått fra å være svindyr til relativt billig – sammenlignet med Zoom og andre konkurrenter. Og dette har skjedd egentlig uten noen helt åpenbar grunn. Pexip-ledelsen har foreløpig holdt sine løfter hva gjelder vekst, og mer enn det. 

Selv om verdens befolkning skal vaksineres i løpet av 2021, er det fortsatt grunn til å tro at videokonferanse er noe mange bedrifter vil forsette med – både av klimahensyn og for holde reisekostnadene nede. Utsiktene bør være uforandret.

Analytikerne, som forøvrig alle har kjøpsanbefaling og kursmål over 100 kroner, må jo være ganske forundret over at aksjen har falt 40 prosent fra toppnivåene i mai. 

Hvis Pexip-aksjen hadde steget slik andre videokonferanse-aksjer har gjort siden i mai, kunne det fort blitt trangt i døra nå som over en femtedel av aksjene plutselig kan selges. Da hadde kanskje Svindal & Co. vært interessert i å ta litt gevinst. 

Nå ville vi blitt overrasket hvis vi blir vitne til store nedsalg før jul.

Hvis noen av dem faktisk velger å benytte seg av denne friheten til å selge Pexip-aksjer, må det være fordi de enten er i desperat nød for å frigjøre midler, eller at de har forandret mening om caset. Det vil uansett ikke virke veldig oppmuntrende for Pexips nye aksjonærer hvis tidlig-investorene forlater skuta nå. 

Selv om aksjekursen har falt, henger ikke Svindal & Co. med leppa uansett. Ved å komme tidlig inn i Pexip, sitter de alle med solide gevinster. De eneste som har tapt, er investorene som har kjøpt aksjene sine på børs.

pexip
aksel lund svindal
teknologi
videokonferanse
tor dagfinn veen
Nyheter
Kommentar