Shortere fortjener noen varme tanker nå

I denne lykkelige coronatiden for finansmarkedet, er det lett å glemme de som nå føler seg litt misforstått og alene. 

SATSER PÅ BØRSFALL: Forvalter Ole Christan Presterud og adm .direktør Kent Torbjørnsen i Polar Asset Management. Foto: Jone Frafjord
Kommentar

Well, based on prevailing sentiment, the market, the banks and popular culture, yes, it's a foolish investment. But, everyone's wrong.

Michael Burry, The Big Short (2015)

Dessverre er det ikke helt slik for de norske hedgefondforvalterne i Polar Asset Management. Faktisk er det veldig mange investorer og forvaltere som helt siden mars har latt seg overraske over styrken i finansmarkedene. Realøkonomien og aksjemarkedet henger liksom ikke sammen, og det har vært åpenbart for alle.

Men det ble en «big short» ut av det likevel – signert Kent Torbjørnsen og Ole Christian Presterud gjennom hedgefondet Polar Multi Asset i Polar Asset Management.  

Etter en pangstart for Torbjørnsen og Presterud fra oppstarten i mars frem til juni, valgte de tidlig i august å satse 100 millioner kroner på børsfall. De gikk short Dow Jones-indeksen og senere også Nasdaq og S&P 500.

Først var det ment som et kortsiktig veddemål. Men så ble det et litt mer langsiktig veddemål:

«Vi ser for oss en rufsete høst, og posisjonerer oss for en lengre periode enn vi pleier å gjøre. Nå har vi endret fra kortsiktig fokus til frem mot nyåret», sa Torbjørnsen til Finansavisen i september.

Allerede da var papirtapet ganske stort. Plutselig var ikke fondet det beste hedgefondet i Skandinavia målt i 2020-avkastning lenger. Men det er i de seneste to ukene det virkelig har gått galt for dette veddemålet. Mens det er lykkelige tider for nesten alle investorer (også verdiinvestorer), må det være smertefullt for Torbjørnsen og Presterud. 

Dow Jones og S&P 500 har gjort et kraftig hopp og pusher nye all time-highs. Før sommeren hadde Polar-forvalterne levert 24 prosents avkastning. Nå er trolig alt borte, og kanskje mer til.

Sånn var det også for Michael Burry i «The Big Short». Burrys kunder klaget, noen trakk pengene ut, og eierne var forbannet. Det er ingenting som er verre enn å ligge short i et bullmarked – både for kundene og forvalterne.

Denne uken har man sett Torbjørnsens frustrasjon på LinkedIn (se skjermbilde).

 

SKJERMBILDE: LinkedIn

Akkurat nå ser det stygt ut – stemningen på børsene er elektrisk. Men akkurat som Michael Burry, kan selvfølgelig Torbjørnsen og Presterud få rett til slutt.

«It's a time bomb, and I want to short it», sa Burry i filmen.

Problemet for Polar-gutta, er at det kun er seks uker igjen av 2020. Har ikke korreksjonen kommet da, må de ta en ny tøff avgjørelse – hvis de i det hele tatt har et valg.

polar asset management
hedgefond
Nyheter
Kommentar