Vrange republikanere er en umiddelbar trussel for aksjemarkedet

Nå som viruset herjer i USA og økonomien går i revers, hadde det passet utmerket med en ny krisepakke. Men pakken lar vente på seg, og den kan bli fryktelig liten.

- USERIØST: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, kalte demokratenes forslag til krisepakke for useriøst. Foto: Bloomberg
Kommentar

Er det noe som kan ødelegge for årets nyttårsrally, er det at aksjemarkedet innser realitetene av det som skjer i USA nå, og at redningspakken trolig kommer sent, og blir veldig liten.

Med en demokratisk valgt president som innsettes 20. januar, er plutselig Senatet det eneste republikanerne har igjen av makt på et føderalt nivå. Kontrollen over Senatet er imidlertid avhengig av at omvalget i Georgia på nyåret ikke overrasker alle. Som kjent beholdt demokratene flertallet i Representantenes Hus.

Noe som også er velkjent, er at republikanske kongressmedlemmer absolutt ikke liker store budsjettunderskudd, med mindre de selv har presidenten. Bakteppet er derfor tøft for Joe Biden og demokratene. 

Ifølge Wall Street Journal har demokratene denne uken sendt et brev til Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R) der de ber om forhandlinger om en ny krisepakke.

«For landets skyld, ber vi at dere kommer til bordet og samarbeider om en avtale som møter USAs behov i denne kritiske tiden», heter det i brevet. 

Demokratenes forslag til krisepakke beløper seg til hele 2.400 milliarder dollar, mens republikanerne i Senatet har foreslått en pakke på 650 milliarder. 

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, kalte tirsdag demokratenes forslag for «useriøst».

Uttalelser fra den republikanske senatoren Richard Shelby tydet også på at republikanerne ikke er villige til å strekke seg særlig langt. Dugnadsånden er neppe like sterk nå som den var i mars.

I månedsvis har demokratene og republikanerne kranglet om en ny krisepakke, men aldri før har de to partene stått lengre unna hverandre enn nå. Det bør være en varsellampe for investorer. Imens herjer viruset og den økonomiske gjeninnhentingen stopper opp. 

Forbruket i oktober skuffet økonomene, og den sesongjusterte veksten på kun 0,3 prosent fra måneden før, var betydeligere svakere enn i september. 

Flere av tiltakene fra den opprinnelige krisepakken har enten allerede utløpt, eller utløper ved slutten av året. Ergo er det overveiende sannsynlig at vi nå står foran en periode med stygge makrotall fra USA. 

«Vi kommer til å få en vanskelig vinter», sa sjeføkonom James Sweeney i Credit Suisse til Wall Street Journal på onsdag. 

At det blir en vanskelig vinter er sikkert noe som er priset inn i aksjemarkedene fra før. Men etter den enorme støtten fra politikere og sentralbanker i år, har investorer høy grad av tillit til deres evne til skadebegrensning. 

Hvis vrange republikanere i Senatet ødelegger denne tilliten, kan vinteren bli enda vanskeligere for økonomien. Det kan være nok til å ødelegge den gode stemningen i aksjemarkedet. 

politikk
finanspolitikk
krisepakke
joe biden
makro
senatet
kongressen
Nyheter
Kommentar