Kontraktsdrevet kursoppgang i Nel er hinsides all fornuft

Nei, SpareBank 1 Markets. Kurshoppet etter Iberdrola-avtalen var ikke velfortjent. 

NYE AVTALER: Nel-sjef Jon André Løkke kan glede seg over flere nye avtaler den seneste tiden. Foto: Ole Christian Rønning
Kommentar

Drevet av en flom av nye potensielle kontrakter, har Nel-aksjen  kommet opp til de gamle rekordnivåene som ble satt i juli. 

Torsdag børsmeldte selskapet at det har signert en intensjonsavtale med spanske Iberdrola om å utvikle grønn hydrogenproduksjon med en kapasitet på 200 megawatt (MW) innen 2023. Det fikk aksjekursen til å stige 6,9 prosent samme dag.

«Denne kursoppgangen er velfortjent», sa analytiker Jonas Meyer i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

Her er den logiske bristen: Ja, kursoppgang på nye avtaler er ofte velfortjent fordi det øker forventede inntekter eller reduserer usikkerheten rundt forventede inntekter. Men gitt Nels prising, er Nel et soleklart unntak.

For med en prising på over 30 milliarder kroner, kan det ikke være noen som helst tvil om at Nel skal klare å sysselsette elektrolyse-produksjonen på Herøya-fabrikken, som skal stå ferdig neste høst. 

Vi snakker 0 prosent tvil. 

Og hvis Nel-sjef Jon André Løkke fortsetter den gode trenden, klarer han det sikkert også. Han har det sterkt voksende markedet på sin side, og hvis 2021 blir like bra som mange spår, altså at den globale etterspørselen skal mangedoble seg fra de 100 MW i 2019 til 2021, kommer det til å renne inn med nye intensjonsavtaler (som senere blir til håndfaste kontrakter).  

Men Løkke har fortsatt en stor jobb å gjøre. Med dagens produksjonskapasitet på 80 MW, pluss 500 MW fra Herøya-fabrikken, skal han altså levere elektrolysører for 580 MW i både 2022 og 2023 hvis han skal kjøre 100 prosent kapasitetsutnyttelse. Vi får jo tro aksjemarkedet priser inn en høy kapasitetsutnyttelse, ikke sant?

Så, hva har Løkke av avtaler i dag? Jo, han har en ganske troverdig intensjonsavtale med Iberdrola på 200 MW innen 2023, pluss 20 MW som skal leveres i 2021. Dette er så langt bare en intensjonsavtale, der kunden sikkert er avhengig av finansiering og subsidier, men du skal være ganske negativ for å tro at ikke dette blir noe av. 

Nel har også en intensjonsavtale med Statkraft på opptil 50 MW, som nylig ble kunngjort – også en meget troverdig avtale. I tillegg har Nel en 85 MW-ordre fra Nikola, som det åpenbart er gode grunner til å tvile litt på. Nel har også noen mindre avtaler, men selv om man samler alle disse blir de ubetydelige i den store sammenhengen.

Basert på Nikola, Iberdrola og Statkraft-avtalene skal Nel levere 355 MW innen 2023. Mesteparten skal sikkert leveres i 2023, men for enkelthetens skyld deler vi på to:  177,5 MW i 2022 og 177,5 MW i 2023. Det gir Nel en kapasitetsutnyttelse på 30 prosent – og bittelitt mer når man inkluderer de mindre avtalene. Da har vi altså regnet med Nikola. 

Ergo trenger Løkke mange nye store avtaler fremover. De må renne inn – og dét kommer sikkert til å skje. Men at verdien av selskapet skal øke når disse avtalene tikker inn, er helt hinsides. Å hevde at Nel prises til perfeksjon er faktisk en underdrivelse. 

De fleste analytikere er ikke helt enige i dette resonnementet. Fire av de åtte analytikere som dekker selskapet anbefaler å kjøpe aksjen. To anbefaler hold, mens to anbefaler å selge. 

-VELFORTJENT: Analytiker Jonas Meyer i SPB 1 Markets mente kursoppgangen var velfortjent. Foto: Ornelund

Det som er bemerkelsesverdig er at selv de to meglerhusene som opererer med salgsanbefaling (DNB og Pareto) er jo ikke særlige negative til Nels utsikter. De regner med full kapasitetsutnyttelse for Nel i 2022 og 2023 og en eksponentiell vekst i Nels markeder. Likevel tviholder de på kursmål som tilsier at aksjen bør falle over 70 prosent. Upopulært internt er det sikkert også, for kjøpsanbefalingene sitter løst på grønne aksjer om dagen. Hvem vil være negativ til det grønne skiftet liksom? – i hvert fall ikke DNB og Pareto. 

Pareto har påpekt i sine analyser at det ikke finnes tegn til hverken konkurranserisiko, teknologirisiko, margin- og prisrisiko eller timingrisiko i Nel-aksjen.

Ifølge DNB Markets er Nel priset til 70 ganger inntjeningen i 2030. I 2030! Og dette er altså inntjeningsestimater som er basert på suksess. Analytikeren har til og med lagt «godviljen til» og inkludert Nikola i estimatene. Tenk dét, og så stiger aksjen likevel hver gang det tikker inn en ny avtale. 

nel
jon andré løkke
hydrogen
analyser
Nyheter
Kommentar