Shorterne har gitt opp – «alt» stiger på børsene

«Alt» stiger på børsene og tall fra Goldman Sachs viser at shortinteressen ikke har vært lavere på 16 år.

SNART REKORD: Nå skal det ikke mye til før Oslo Børs' hovedindeks setter nye rekorder. Foto: Iván Kverme
Kommentar

I skrivende stund er det betydelig oppgang på Oslo Børs. Hovedindeksen er i 932 poeng, noe som er 1,6 prosent unna all-time high på 946,63, som ble satt 17. januar i år. Intradag-rekorden er på 949,01, og ble satt påfølgende handelsdag. 

Disse rekordene var hårfine rekorder og egentlig mer tangeringer av nivåene fra før høstkorreksjonen i 2018.

Forbløffet er mange nå over utviklingen på Oslo Børs. Oljeprisen er tross alt bare 46 dollar fatet. Forbløffet var vi også i januar fordi oljeprisen på 65 dollar fatet tross alt var 20 dollar lavere enn høsten 2018.

Og nå er det oljeaksjene som drar børsen mot rekordnivåer, etter flere måneder der selskaper som Adevinta, Tomra, Schibsted, Scatec og Nel har dratt lasset. Verdiaksjer er på moten igjen, og dette ser vi også klart i dag:

Equinor  

Norsk Hydro  

Aker BP AKERBP

Aker  

Storebrand  

Subsea 7  

Elkem  

Sparebank 1 SR-Bank SRBANK

Olav Thon Eiendomsselskap  

Frontline  

Det er heller ikke så verst klima for vekstselskaper heller, selv om det er de trauste og lavt prisede coronataperne alle satser på nå. Nasdaq-indeksen, som er opp 36 prosent i år, holder seg greit der oppe på nær rekordhøye nivåer. Her hjemme har vi heller ikke sett noe krakk i hverken Crayon eller Nordic Semiconductor. 

Dette er jo egentlig oppskriften på det typiske jule- og nyttårsrallyet – både årets børsvinnerne og børstaperne gjør det bra. 

Lovende vaksiner og forventninger om å gå tilbake til en normal økonomi igjen fra og med sommeren 2021, er det som trigger aksjemarkedet om dagen. Så er det jo veldig deilig at rentene er så lave som de er.

Men det er også grenser for hvor optimistisk aksjemarkedet skal bli når verdensøkonomien fortsatt er smittet av corona og selskapenes inntjening er svak. Det er også en haug av farer der ute, for eksempel inflasjonsrisiko, elendige statsfinanser, gretne republikanske senatorer (les manglende krisepakker), pluss Brexit og masse annet. Aksjemarkedet er vant til å ignorere makrorisiko, men nå er da risikoene betydelig større og mer alvorlige.

Det sies at når den siste pessimisten blir optimist, kommer korreksjonen. Og akkurat sånn er det litt nå. Stadig flere fondsforvaltere som var undervektet aksjer tidligere i år, har gitt opp pessimismen og har tvunget seg selv til å se positivt på fremtiden. 

Det er også andre tegn på det samme: Ifølge statistikk fra Goldman Sachs, gjengitt i Bloomberg, er shortinteressen nå på sitt laveste nivå siden 2004. Shortinteressen er målt ved å se på shortposisjonenes prosentandel av S&P 500-selskapenes markedsverdi (medianen). Ved utgangen av oktober var andelen shortposisjoner av total markedsverdi på kun 1,6 prosent.  

Dette var altså ved utgangen av oktober. Etter tre euforiske uker av november, kan du bare regne med at shortinteressen har nådd nye rekordlave nivåer.

Ifølge SpareBank 1 Markets har også shortinteressen her hjemme dalt siden i mars. Men ser man kun på antall aksjer short som andel av alle aksjer, er shortinteressen fortsatt høy sett i et toårsperspektiv. Men her har man altså ikke sett på medianen og derfor kan statistikken være forstyrret av enkeltselskaper (som Norwegian).

Uansett kan vi med sikkerhet si at stadig flere pessimister er blitt til optimister. Nå som «alt» stiger på børsene, børsoppgangen blir brattere og shorterne har gitt opp...da kan det ikke være lenge igjen til et stemningsskifte kommer. Skal vi tippe i januar?