Mest lettjente penger noensinne

Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og Øystein Stray Spetalen har jobbet hardt for sine formuer. Nå handler det mest om å bare delta.

GODE TIDER: Det er gode tider for investorer, spesielt for de som deltar i det grønne skiftet. Her ved Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og Øystein Stray Spetalen. Foto: Finansavisen
Kommentar

Å tilpasse seg omgivelsene har vært mer viktig det seneste året enn noen gang for alle investorer. 

Det er for eksempel mange grunner til at Øystein Stray Spetalen fort kunne blitt sittende igjen som et bittert vitne til denne ESG-bølgen, og i en god stund var han bare det. Men så tilpasset han seg – først et navnebytte på Saga Tankers og en strategiendring. En håndfull IPO-er senere (på privaten), flere ganger overtegnet selvfølgelig, er mannen tilpasset sine omgivelser – helt i tråd med Darwins evolusjonsteori.

«Alt han tar i blir til gull», skrev Finansavisen på fredag. Vel, omtrent alt man blir servert i dag, er jo gull. Da handler det bare om å delta.

Om denne tilpasningen satt langt inne for Spetalen, kom den tilsynelatende noe lettere for Kjell Inge Røkke. I sommer begynte han sin ESG-vennlige finansakrobatikk, ved å skille ut fornybarsatsinger fra Aker Solutions og børsnotere dem. 

Med troverdige, «planet-positive» forretningsplaner klarte han å overbevise andre investorer om at Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture blir fremtidige pengemaskiner. 20 milliarder kroner var de plutselig verdt. 

Med blod på tann satte han hele Aker-systemet i bevegelse, gjorde store oppkjøp og er nå klar med nok en grønn børsnotering – Aker Horizons. Emisjonen ble flere ganger overtegnet, som det seg «hør og bør» i disse dager, og hvis alt går etter planen skal vi alle førstkommende mandag igjen la oss fascinere av nok en ekstremt vellykket børsnotering.

Aker, som for et halvt år siden handlet mest om Aker BP og litt om oljeservice, og aksjekursen vaket rundt 400 kroner, hadde ikke bare oljemarkedet mot seg, men også investormarkedet. Nå handles aksjen til 700 kroner – litt fordi oljeprisen har steget, men mest fordi Kjell Inge Røkke har tilpasset seg sine omgivelser. 

Nå gløder det av hele Aker-systemet, og Røkke virker å være i toppform. Han hamrer inn ESG-scores for Aker-laget i hver eneste børsmelding, og om ikke altfor lenge er han børsklar med teknologiselskapet Cognite. Aker-aksjonærene har mye å se frem til, gitt. Det er blitt en viss ESG-boble-risiko i Aker-aksjen nå, men de må uansett være fornøyde med Røkkes grønne forvandling.

Der Spetalen leker seg i IPO-er og Røkke for alvor satser langsiktig, har Bjørn Rune Gjelsten hatt griseflaks. Det var neppe 8 prosents eierandel i Freyr han hadde i tankene da han i november bladde opp over 600 millioner kroner for det nordnorske industrikonglomeratet Helgeland Invest. Men nå, drøye tre måneder senere, skal plutselig det lille OTC-noterte selskapet med en plan om å bygge en batterifabrikk i Mo i Rana, børsnoteres i New York (gjennom en fusjon) og er verdt 4 milliarder – nesten ti ganger mer enn for tre måneder siden. Du skal lete litt for å finne en like boblete grønn aksje som Freyr.

Bevisst, eller ikke: Gjelsten deltok litt han også, og skjønner sikkert nå hvorfor hans venn og mangeårig forretningspartner gjør som han gjør. Det har aldri vært lettere å tjene penger – det handler mest om å bare delta.