Grønn korreksjon i Europa

Scatec virker å være eneste skikkelige offer for korreksjonen her hjemme.

NEDTUR: Grønne aksjer har gått som en kule det seneste året, men i Europa har aksjene korrigert ned de seneste ukene. Foto: Anders Horntvedt
Kommentar

Stivt prisede aksjer innen fornybar energi har korrigert kraftig ned på europeiske børser de seneste ukene.

Denne korreksjonen har gått litt under radaren for oss i Norge, ettersom de grønne aksjene på Oslo Børs tilsynelatende fortsatt er høyt elsket – bortsett fra Scatec   .

Vestas er ned 15 prosent siden kurstoppen for én måned siden, og Ørsted har falt hele 20 prosent i samme periode. Det franske solenergiselskapet Neoen, som er sammenlignbart med Scatec, er også ned 20 prosent.

Voila! Der har du forklaringen på hvorfor Scatec-aksjen har vært så svak i det siste. Ok, så skuffet kvartalsrapporten, men 20 prosents nedgang var da litt mye. 

Den grønne, europeiske korreksjonen kan også forklare hvorfor Nel-aksjen   har vært litt slapp i det siste, selv om den har holdt seg greit oppe – kun 4 prosents nedgang seneste måned. Det samme gjelder for ESG-caset Tomra.

Men ellers har vi knapt merket til denne korreksjonen her hjemme. Det var ingen svakhetstegn i børsnoteringen av Aker Horizons, og aksjekursene i REC Silicon, Vow og Volue bare durer videre. 

De som derimot har korrigert litt siden januar, er Hexagon Purus, Everfuel, Aker Offshore Wind, HydrogenPro og Saga Pure.

Men korreksjonen i Scatec skiller seg klart ut blant de store, grønne selskapene på Oslo Børs. Årets topp er på 405 kroner, og fredag ettermiddag ble aksjen handlet til rundt 288 kroner – en kursnedgang på 29 prosent!

Franske Neoen falt kraftig i kurs i slutten av januar da bransjeavisen PV-Tech skrev at franske myndigheter planlegger å kutte kraftig i subsidiene i allerede inngåtte kontrakter for kjøp av strøm fra solparker. Dette skal gjelde flere hundre kontrakter som ble signert mellom 2006 og 2010. Myndighetene regner med at dette grepet vil spare skattebetalerne for mellom 350 millioner og 400 millioner euro i året. 

Denne nyheten kom 26. januar, og samme dag falt Neoen-aksjen 7 prosent, og ytterligere 10 prosent dagen etter. Scatec-aksjen falt 3 prosent, og ytterligere 9 prosent dagen etter. 

Selv om dette subsidiekuttet ikke påvirker Scatec direkte, bidro nyheten til å skape usikkerhet rundt både eksisterende og fremtidige subsidier, også for Scatecs solparker. Kutt i subsidier på sikt er opplagt, men nyheten fungerte muligens som en slags «reality check».

Hvorvidt denne korreksjonen er en gylden mulighet til å kjøpe seg inn i Scatec, Neoen, Ørsted og Vestas får tiden vise. Noen vil spekulere i at den grønne boblen har sprukket allerede, mens andre vil se kjøpsmuligheter – enten av fri vilje, eller fordi mandatet tvinger hen til det.