Analytikeren med laveste kursmål i Nel blir byttet ut

Ole-Andreas Krohn i DNB Markets var analytikeren som satt edru i et hjørne på den store ESG-festen. 

UTE: Analytiker Ole-Andreas Krohn i DNB Markets skal nå gjøre andre ting internt i meglerhuset. Foto: Stig B. Fiksdal
Kommentar

Man kan godt argumentere med at DNB Markets trenger noen «nye øyne» på Nel  . Med et kursmål på 5 kroner over lang tid, har Ole-Andreas Krohn tatt skammelig feil når Nel-kursen det seneste året har klatret fra 10 til 30 kroner. 

Herr Krohn har åpenbart ikke sett potensialet i Nel og selskapets ledende posisjon i det raskt voksende hydrogenmarkedet, slik de fleste andre analytikere har. Om det er slik DNB Markets-ledelsen tenker nå som meglerhuset ikke lenger har offisiell dekning på Nel, eller om det er andre årsaker, vites ikke. 

Det eneste vi vet er at Krohn ikke lenger dekker selskapet, men at DNB selvfølgelig skal ha dekning på Nel. Om noen få uker kommer det nok en ny analyse, og ingen blir overrasket hvis det nye kursmålet vil representere en kraftig oppjustering etter Krohn.

Men selv om Krohn tok feil om Nel, er det uansett med en viss vemodighet at vi nå mister ham. Alle med litt fartstid i aksjemarkedet vet at vi nå befinner oss i bobleterritorium blant selskaper innen fornybar energi. 

Da er det befriende at vi fortsatt har noen analytikere der ute som ikke lar seg rive med, som ikke legger et «blue sky»-scenario til grunn i estimatene, som ikke priser et selskap basert på hvordan konkurrentene prises i markedet akkurat nå, som ikke har et potensielt corporate-oppdrag til sine kolleger i bakhodet.

Det er tøft å være en sånn analytiker nå. Det er ikke så mange av dem, men det er i hvert fall noen. Heldigvis satt ikke Krohn helt alene i hjørnet på ESG-festen. Ved siden av ham satt Gard Aarvik i Pareto, og han sitter der fortsatt – nå alene. Med et kursmål på 8 kroner, er Aarviks analyse nesten like brutal ærlig som Krohns. 

Selv om kursmålene på 5 og 8 kroner tilsier at disse to mener at Nel-aksjen burde vært 73–83 prosent lavere enn i dag, er faktisk analysene veldig positive. Begge regner med kraftig vekst i resultatene i mange år fremover, og at selskapet en vakker dag også blir lønnsomt. Men en P/E på 54 og 70 på 2030-estimatene er jo en boble, og det blir for dumt å anbefale sine kunder å kjøpe en boble, selv om den kanskje ikke sprekker helt ennå. Da ville det mest fornuftige vært å bare la det hele utfolde seg, og heller stå utenfor. 

Dette gjelder selvfølgelig ikke bare Nel, men omtrent alt som finnes innen fornybar energi på børs. Det er bobletendenser også andre steder i aksjemarkedet, men det er definitivt den grønne boblen som er den mest åpenbare. 

Krohn har vært analytiker i DNB Markets i 16 år. Som analytikere flest har han sikkert bommet litt her og truffet litt der. Men skal vi tippe, har han denne gangen aldri følt seg så sikker på at markedet tar feil. Så vil tiden vise om han får rett til slutt.