Tidenes salgssignal i ESG-aksje

Når største eier har så lyst til å selge at de må oppheve lock-up-avtalen, skjønner man godt at aksjekursen i elbilladeselskapet reagerer kraftig.

GRØNNE: Valinor, her ved adm. direktør Pål Selboe Valseth (t.v.) og eier Lars Helge Helvig. Foto: Anders Horntvedt
Kommentar

 

Etter en seksdobling på Euronext Growth siden høstens børsnotering, velger største eier å kvitte seg med nesten halvparten av aksjene.

Valinor, som har vært eiere av Zaptec i seks år, fikk plutselig veldig dårlig tid. For egentlig kunne de ikke selge – de hadde inngått en lock-up-avtale ved børsnoteringen som innebærer at de ikke kunne selge en eneste aksje på 180 dager. 

En slik avtale er vanlig ved børsnoteringer for å skape en viss trygghet for andre interesserte investorer. 

Når to tredjedeler av lock-up-perioden har gått, ber Valinor om å få lov til selge aksjer likevel, noe de får lov til av ABG Sundal Collier grunnet «sterk interesse og gunstig utvikling i aksjekursen». 

Valinor selger 7,4 millioner aksjer til 60 kroner pr. aksje, til en verdi av 444 millioner kroner. De resterende 10 millionene aksjene i selskapet vil være under en lock-up-avtale på 180 dager.

Yeah, right! Altså, det kan godt hende at Valinor aldri selger sine 10 millioner aksjer, men nå vet vi i hvert fall hvor mye en slik lock-up-avtale er verdt. Svaret er: Ikke mye, i hvert fall så lenge aksjekursen er høyere enn ved noteringen. Valinor, eller andre aksjonærer med samme lock-up-avtale, kan bare ringe ABG Sundal Collier å be om det samme.

Så, hvorfor selger Valinor, og hvorfor fikk de plutselig så dårlig tid? Når du har vært eier i seks år, bør man vel klare å vente to måneder til. Ingen grunn ble oppgitt i pressemeldingen, men det er ganske opplagt at de nå vil utnytte den ekstreme kursoppgangen til å ta litt gevinst. Trolig ser de mer verdier i andre grønne prosjekter nå, og da kanskje helst utenfor børs – der resten av Valinors investeringer er.

Det er ikke lenge siden hedgefond-forvalterne i CARN Capital også begynte å selge aksjer i Zaptec. 

«Når det gjelder et selskap som Zaptec, er det ingen tvil om at de har produkter markedet ønsker mer av, og at ledelsen har levert ekstremt bra. Men aksjen har gått veldig mye på kort tid. Verdsettelsen klarer vi dessverre ikke lenger å rettferdiggjøre», sa Christer Bjørndal i CARN Capital til Finansavisen i januar. 

Det er vel litt sånn også Valinor nå tenker om selskapet. Ved børsåpning i dag var aksjekursen ned rundt 9 prosent på sitt meste, noe som selvfølgelig er lett å forstå. Mon tro hva de andre eierne i elbilladeselskapet tenker nå. Kanskje også de får lyst til å ta litt gevinst?