Bye bye, hydrogen

Den grønne korreksjonen i Europa har nådd Norge, med litt hjelp av Øystein Stray Spetalen.

SOLGTE: Saga Pure solgte Everfuel og kursen stuper. Selv er Øystein Stray Spetalen short i HydrogenPro på privaten. Foto: NTB
Kommentar

I forrige uke skrev Finansavisen om en grønn korreksjon i Europa som rammet blant andre Ørsted, Neoen og Vestas, men som foreløpig bare hadde nådd Scatec her hjemme. 

Ok, så hadde også Hexagon Purus, Everfuel, Aker Offshore Wind, HydrogenPro og Saga Pure korrigert ned siden januar, men det var også andre grønne aksjer som fortsatte oppover.

Onsdag er det er flere grønne aksjer som falt kraftig (se tabell).

 

 

 

 

 

 

 

Det er vel ingen overdrivelse å hevde at Øystein Stray Spetalen har bidratt litt til den sure stemning i hydrogenaksjene på Oslo Børs. Onsdag ble det kjent at Saga Pure tok gevinst i Everfuel rett før nyttår, ifølge E24 til en kurs på underkant av 127 kroner. Hvis Everfuel var registrert i Norge ville finanspressen oppdaget dette to–tre dager etter salget, men her oppdaget altså pressen det lenge etter – i en kvartalsrapport.

«Vi satt på en eventyrlig gevinst i Everfuel, og det ble naturlig for oss å realisere den posisjonen», sa Saga Pure-sjef Bjørn Simonsen til E24.

127 kroner? Ja, da solgte de trolig noen dager etter at SpareBank 1 Markets rett før jul anbefalte kjøp av Everfuel og mente aksjen var verdt 150 kroner.

Naturlig nok stupte Everfuel-aksjen da Oslo Børs åpnet onsdag. En grønn korreksjon i Europa, kombinert med at Spetalen er ute, presser aksjekursen ned. 

Den eneste posisjonen Øystein Stray Spetalen har i hydrogenspacet nå, er shortposisjonen i HydrogenPro – en posisjon som begynner å se bedre og bedre ut, selv om han fortsatt sitter med et papirtap. Aksjen har falt fra en topp på 84 kroner i januar til 60 kroner. Spetalen begynte å shorte helt nede på 30 kroner, men økte posisjonen sist i slutten av januar, da kursen var 10 kroner høyere enn nå.

SpareBank 1 Markets' kursmål på 150 kroner virker veldig langt unna nå. Analytikeren får bare håpe at denne korreksjonen blir like kortvarig og ubetydelig som den var i høst da Euronext Growth fortsatt bar navnet «Merkur Market». Den korreksjonen viste seg å være en eneste stor kjøpsmulighet.

Gitt hva Spetalen investerer i om dagen, får han vel håpe det samme. Men den shorten i HydrogenPro er da en fin hedge uansett.

Kursfall i grønne aksjer

SelskapKursutvikling
Hexagon Purus−10,7%
Pryme−8,1%
Cambi−6,5%
Aker Offshore Wind−6,2%
Everfuel−5,9%
Zaptec−4,3%
Nel−3,2%