Bitcoin kveles av egen suksess

Bitcoins popularitet har i praksis gjort den til et ubrukelig betalingsmiddel og en reell trussel mot klimaet.

MODERNE GRUVEDRIFT: Her undersøker ingeniører hos CryptoUniverse en kryptogruve i russiske Nadvoitsy. Foto: Bloomberg
Kommentar

Uken vi har lagt bak oss har vært en av de mest begivenhetsrike i kryptoverdenen. Onsdag ble verdens største kryptobørs Coinbase børsnotert, og nådde raskt en verdi som er høyere enn Norges mest verdifulle selskap, Equinor. Kryptovaluaten Dogecoin, som opprinnelig ble laget som en spøk, tredoblet seg i verdi, og bitcoin nådde nok en ny toppnotering og ble verdt mer enn hele Oljefondet. 

Bitcoin og andre kryptovalutaer har gitt en fantastisk avkastning. Dersom du investerte 1.000 kroner på Oslo Børs for ti år siden, ville beløpet mer enn doblet seg og nådd 2.424 kroner. Hvis du hadde kjøpt Tesla-aksjen på samme tidspunkt, ville tusenlappen økt til svulmende 148.000 kroner. Men bitcoin er i en helt annen klasse. Der ville tusenlappen blitt til 62 millioner kroner på de ti årene.

Ingen vet hvem som utviklet bitcoin, men systemet er på mange måter genialt. Når jeg bruker Apple Watch til å betale med, føles det elegant å vippe armen over kassen, og på sekunder er alt oppgjort. Men i virkeligheten er både Apple, Nordea og sentralbanken involvert, og alle disse partene kan blande seg inn i transaksjonen og stoppe den hvis de mener det er riktig.

Med bitcoin foregår betalingen direkte fra person til person uten at sentralbanker eller myndigheter kan blande seg inn. Det trengs likevel noen som sjekker at den som kjøper noe faktisk eier bitcoinene og ikke bruker dem mange ganger. Hvem som helst med en datamaskin kan sjekke dette, og for å sikre seg at noen faktisk gidder å ta jobben, får man betaling for hver transaksjon.

ARTIKKELFORFATTER: Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea. Foto: Are Haram

I starten fungerte dette ypperlig, og man tjente noen dollar på å sørge for at en blokk med transaksjoner gikk gjennom. I dag får man flere millioner kroner for den samme jobben, og dermed surrer datamaskiner over hele verden for å få tilgang til denne gevinsten. 

Hva fører det til? Jo, det betyr for eksempel at om du vil kjøpe en softis for bitcoin, kan det ta opptil én time å verifisere betalingen og du blir trukket 150 kroner i gebyr. Når Tesla og andre aksepterer bitcoin som betaling, er det bare på liksom – da Tesla i praksis veksler om bitcoin til vanlig valuta. Det samme gjelder apper som Signet.

For å kunne bruke sine egne bitcoin, må man huske en lang kode. Dersom man glemmer denne eller dør uten å kommunisere den videre, er det ingen som kan nyttiggjøre seg av verdiene. I dag gjelder det én av fem bitcoin, og disse utgjør en samlet verdi på linje med alle selskapene på Oslo Børs.

Men bitcoin er også en miljøbombe og en plattform for skitne penger. Datamaskinene som slåss om premien er for det meste lokalisert i Kina, og fyres opp av kullkraft. De er ansvarlige for utslipp tilsvarende utslippene fra 35 millioner dieselbiler.

Når Coinbase omsetter kryptovalutaer for mer enn hundre millioner dollar i måneden, er selvfølgelig mesteparten av disse pengene lovlige. Jeg har brukt tid på darkweb og de viktigste handelsplassene der denne uken. Sidene ligner på Finn.no, bortsett fra at man selger dop, falske penger og våpen. På disse sidene kommer en ikke langt med et Visa-kort, her er det bare kryptovaluta som teller.

Bør så bitcoin være en del av en investeringsportefølje? Det er vanskelig å forstå at en valuta som ikke egner seg til betaling eller verdioppbevaring skal være verdt 11 tusen milliarder. Det finnes også 4.688 andre kryptovalutaer. Og for tiden funderer både Kina, USA og Sverige på å lage en egen digital valuta hvor du ikke betaler mer enn 1 krone for 1 krone.

Det betyr ikke at verdien på bitcoin skal kollapse på kort sikt. Det finnes i dag knappe 19 millioner bitcoin, og det vil ta 120 år før man kommer opp i det maksimale antallet på 21 millioner bitcoin. Når anerkjente selskaper som Tesla og Aker investerer i bitcoin, er dette noe som kan bidra til å holde luften i boblen. Men for investorer som er opptatt av ansvarlige investeringer, passer ikke bitcoin inn.