Er det Tesla? Er det bitcoin? Nei, det er Folketrygdfondets favorittaksje

Det er bare å ta av seg hatten for Folketrygdfondets aksjeplukkere.

BØRSRAKETT: Denne aksjen har gitt sine aksjonærer 400 prosents avkastning på to år. SKJERMBILDE: Infront Finance
Kommentar

 

Fredag nådde Nordic Semiconductor-kursen 210,60 kroner, som er ny all-time high og som verdsetter selskapet til 40,6 milliarder kroner.

I løpet av kort tid har børsverdien av denne databrikke-produsenten passert tungvektere som Storebrand, Bakkafrost og Kongsberg Gruppen. 

Det er ganske vilt når selskapet ikke var verdt mer enn 12 milliarder rett før coronakrakket i mars i fjor, og så lavt som 6 milliarder da krakket var et faktum. Nordic Semiconductor er tross alt blant veteranene på Oslo Børs, selv om det alltid har blitt ansett som et spennende teknologiselskap. 

Sjeldent ser man slike selskaper plutselig levere tresifret prosentvis avkastning i løpet av ett år, men det har altså Nordic Semiconductor klart. Og sjeldent ser du trauste Folketrygdfondet på toppen av slike aksjonærlister, men det er de her – med 12,22 prosent av aksjene. 

Av alle selskapene på Oslo Børs man finner Folketrygdfondet på aksjonærlistene, som er mange, er Nordic Semiconductor nummer to når det gjelder prosentvis eierandel. Kun i Norwegian Property er eierandelen litt større. 

Folketrygdfondets aksjeplukkere er i siget om dagen. 2020-rapporten viste at de klarte å skape meravkastning i aksjeporteføljen selv om de var undervektet i alt det grønne. 

«I Folketrygdfondet har vi beholdt kalkulatoren gjennom hele 2020», sa adm. direktør Kjetil Houg til Finansavisen i februar. 

STOREIER: Folketrygdfondet, her ved adm .direktør Kjetil Houg. Foto: CF Wesenberg, Kolonihaven

Kudos også til IT-analytikerne som dekker Nordic Semiconductor. Spesielt Christoffer Wang Bjørnsen i DNB Markets, som i tillegg til å ha vært positivt hele veien, også bruker baufiler og skrutrekkere som analyseverktøy. Han fikk nylig bekreftet sin mistanke om at det var Apple som var Nordic Semiconductors nye storkunde ved å demontere en AirTag.

«Denne aksjen bør man gi i konfirmasjonsgave til barna», sa samme analytiker til Finansavisen senest i forrige uke. 

Vel, like optimistiske er imidlertid ikke aksjeplukkerne i Folketrygdfondet. Etter 400 prosents avkastning på to år og 240 prosent på ett år, har de så vidt begynt å ta litt gevinst. 

Hittil i år har «Trygda» solgt 1,6 millioner aksjer, tilsvarende 6,4 prosent av beholdningen. Kanskje de mistenker at balansen mellom tilbud og etterspørsel i markedet for databrikker blir mer normalisert etter hvert? Kanskje de reagerer på prisingen? Vi snakker tross alt om et selskap med en forventet inntjening på 421 millioner kroner i 2021, altså en P/E på nesten 100.  

Det er også verdt å merke seg at forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Gambak har tatt vekk noen chips fra bordet i år, med et nedsalg på over 20 prosent av aksjebeholdningen.