Kjell Inge Røkke: Ble forsøkt presset for 30-40 millioner

Den utpressingstiltalte torpedoen Jan Erik Iversen skal ha forsøkt å presse milliardær Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp. «Ti stille-penger», kalte Iversen dem.

UENIGE OM SAMARBEID: Kjell Inge Røkke er ikke enig i tiltaltes fremstilling av deres forhold. Her er Røkke på vei inn i tingretten tirsdag. Foto: Iván Kverme
Krim

– Absurd. Forbi absurd.

Slik karakteriserte Kjell Inge Røkke påstandene fra Jan Erik «Jannik» Iversen i Oslo tingrett tirsdag, der Iversen hevdet at Røkke hadde leid inn Iversen på begynnelsen av 2000-tallet for å «fjerne» finansakrobat Christer Tromsdal.

Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å presse Røkke for penger høsten 2017 og i begynnelsen av 2018. Ifølge tiltalen var det snakk om et tosifret millionbeløp. Under sitt vitnemål i tingretten forklarte Røkke at torpedoen ønsket mellom 30 og 40 millioner kroner.

Kravet skal ha blitt fremført under et møte hos Advokatfirmaet Elden. Røkke sier Iversen kalte det «ti stille-penger», og at «saken ville forsvinne» dersom torpedoen fikk beløpet han ønsket.

Begrenset yrkesutøvelsen

Det var en artikkel på VGs nettsider sommeren 2017 som var foranledningen til møtene. I denne sammenheng ble det offentliggjort lydbånd der Røkke blant annet omtaler Iversen i ordelag som sistnevnte mener var ufordelaktige.

 Han gikk gjennom VGs artikler i detalj. Han mente jeg hadde ødelagt hans familierelasjon, og at artikkelen var skadende for utøvelsen av hans yrke, forklarte milliardæren i retten.

Røkke skal imidlertid ha nektet å betale, noe som førte til at Iversen ble «mektig irritert».

– Han reagerte ikke særlig positivt.

Skulle få 100 millioner

Tidligere på dagen var det Iversen som forklarte seg, og han hevdet blant annet at Røkke leide ham inn høsten 2000 for å bli kvitt Christer Tromsdal

– Jannik, denne mannen skal fjernes.

Tromsdal skal ha sittet på lydopptak i forbindelse med den såkalte båtsertifikatsaken, som Dagens Næringsliv avslørte i 2001. Røkke og flere andre hadde skaffet seg båtsertifikat ved å bestikke en båtmegler og en svensk sjøinspektør, og Tromsdal skulle opprinnelig vitne i denne saken.

 Christer Tromsdal skal fjernes for godt, og du skal få 100 millioner for det, hevder Iversen at Røkke sa til ham.

Noen dager senere skal Iversen ha fått 200.000 kroner på kontoen sin fra milliardæren.

Røkke mener på sin side at Iversens historie er oppspinn. Han avviser å noen gang ha gitt Iversen oppdrag av denne typen, og at han heller ikke har overført penger til ham.

- Om jeg traff ham én eller tre ganger vet jeg ikke, vi hadde ingen hyppig kontakt. Vi vanket ikke i samme kretser, for å si det sånn, forklarte Røkke i retten.

Dette er saken:

- Jan Erik Iversen (62) er blant annet tiltalt for å ha forsøkt å presse et tosifret millionbeløp fra Kjell Inge Røkke i perioden 1. november 2017 til 29. januar 2018.

- Saken startet tirsdag i Oslo tingrett, og det er satt av fire dager til saken.

- Blant vitnene som skal høres i retten er Røkke, hans eldste sønn Kristian Monsen Røkke, Christer Tromsdal, advokat John Christian Elden og advokat Ellen Holager Andenæs.

TILTALT: Jan Erik «Jannik» Iversen. Foto: Eivind Yggeseth

Ingen vennetjeneste

I tillegg til pengene Iversen skal ha fått i 2000, skal han også ha fått 100.000 kroner under en champagneflaske som julegave fra milliardæren i desember 2002, samt et «stort pengebeløp» under et besøk i St. Tropez sommeren 2003. Torpedoen hevder han skulle få resten av beløpet etter at båtsertifikatsaken var over.

Iversen skal også ha fått et pengebeløp i en plastpose utenfor Louis Vuitton-butikken i Oslo sentrum.

I desember 2004 hadde Iversen og Tromsdal et møte i en bil på Frogner. Dette møtet endte med at Iversen skjøt finansakrobaten i kneet, før han meldte seg selv for politiet. Da Iversen ble sluppet ut av varetekt en måned senere, møtte han igjen milliardæren, denne gang på Hotel Continental. Da skal Røkke ha gitt uttrykk for at det hele var en vennetjeneste.

– Hvis du tror jeg skyter Tromsdal som en vennetjeneste, er du stokk dum. Jeg sa at vi enten kan finne en løsning, eller så kan du gå til politiet, hevder Iversen at han svarte på dette.

kjell inge røkke
jan erik jannik iversen
christer tromsdal
utpressing
oslo tingrett
Nyheter
Krim