Norske rikinger overså varsellamper

Risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven mener varsellampene blinket allerede da Grieg Investor-kundenes penger ble investert i svindelavslørte Abraaj Group.

OVERRASKET: Kjell-Ola Kleiven, daglig leder og medeier i Risk Information Group. Han er også programleder på «Svindeljegerne» på TV3. Foto: Eivind Yggeseth
Krim

Kunne Grieg Investor ha forhindret at noen av Norges største investorer satset pengene sine i svindelselskapet Abraaj Group? Ja, mener risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, gründer bak selskapet Risk Information Group.

I ti år har han bistått norske banker med kunnskap og informasjon om hvitvasking, korrupsjon og terrorfinansiering samt ved å drive due diligence av selskapet i høyrisikoland.

Bankene betaler dyrt for Kleivens informasjon. På oppdrag fra Finansavisen har Kleiven hentet ut den samme informasjonen om Abraaj Group som han ville gitt bankene. Konklusjonen er at varsellampene lyste allerede i 2013 da Grieg Investor gjorde sin vurdering før kundenes penger ble investert i Abraaj.

Det var strukturelle momenter med Abraaj Group allerede i 2013 som gjorde at ingen norske banker ville gått inn i selskapet
Kjell-Ola Kleiven

Dubai+Cayman er ikke bra

– Nå er Abraaj Group svartelistet overalt. Alle store banker får nå varsler både på gründeren og på gruppen i seg selv. De blir også varslet om at sjefen i selskapet fikk tre års fengsel i en svindelsak i et flyselskap, sier Kleiven.

STYR UNNA: De forente arabiske emirater er ikke et land man bør involvere seg i når selskaper også har forgreninger til skatteparadiser, mener risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven. Foto: Hilde Oreld

Denne informasjonen var imidlertid ikke tilgjengelig da store norske investorer satset på det Dubai-baserte private equity-selskapet som i år er blitt likvidert etter å ha fått bot fra Økokrim i Dubai på 3 milliarder kroner.

– Det var strukturelle momenter med Abraaj Group allerede i 2013 som gjorde at ingen norske banker ville gått inn i selskapet.

– Hva sikter du til?

– Abraaj Group hadde hovedsete i Dubai som ble en frihavn for skitne penger etter at amerikanerne stengte skatteparadisene etter 9. september. Det som gjorde at varsellampene burde blinket i Abraaj er at selskapet har forgreninger til Cayman Island. Det er virkelig et faresignal ettersom man får lite informasjon herfra, og finansielle myndigheter stiller få krav. Hvis man skal drive med svindel plasserer man seg slike steder.

Abraaj har finansiert driftsunderskudd med lån gjennom flere år
Kjell-Ola Kleiven

– Ville takket nei

Han innrømmer dog at svindelsaker uansett er vanskelig å forutse.

– Poenget er at compliance-systemet i de fleste nordiske banker ville takket nei til å investere slike steder. Selv har vi vært tidlig ute med å advare mot Dubai fordi byen tiltrekker seg skitne penger fra alle mulige steder. Og særlig er kombinasjonen med Cayman Island og andre skatteparadiser et faresignal ettersom det umuliggjør informasjonsinnhenting hvis man først har investert.

Kleiven sikter til selskapet Abraaj Holding Ltd som er registrert på nettopp Cayman Island.

– Det er et land med lav grad av compliance og høy grad av forsvarsmekanismer mot innsyn. Det er blitt mer åpenhet nå, men det er fortsatt fullt mulig å operere skjult.

SKJULT: Abraaj-gründer Arif Naqvi hadde base i Dubai og søsterselskaper i Cayman Island, der PwC har avdekket at det driftskostnader ble dekket gjennom å ta opp lån. Foto: NTB Scanpix

– Noe jeg også finner er at PwC, som gikk gjennom selskapet, har avdekket at selskapet ikke har hatt inntekter til å dekke de finansielle kostnadene på årevis. Abraaj har finansiert driftsunderskudd med lån gjennom flere år. Dette er holdt skjult ved hjelp av skatteparadiser som ikke har offisielle regnskapstall på samme måte, sier Kleiven.

Kleivens Risk Information Group har kontorer i Oslo, Stockholm og København. Den norske virksomheten omsatte i fjor 22 millioner kroner og satt igjen med et resultat på 3. Kleiven er største aksjonær foran ventureinvestorene Gunnar Rydning, Tore Rynning-Nielsen og Petter Mannsverk Andresen.

Kunde ba Grieg vurdere Abraaj

Adm. direktør Tiril Jakobsen i Grieg Investor uttalte torsdag 17. oktober til Finansavisen:

«I 2013 ble vi kontaktet av en kunde som var opptatt av impactinvesteringer, og bedt om å gjøre en vurdering av Abraaj, som Gates Foundation og en rekke anerkjente, internasjonale investorer hadde investert i.»

ORIENTERT: Styreleder Stig Grimsgaard Andersen i Grieg Investor har hatt Abraaj-saken på sitt styrebord. Foto: Iván Kverme

Hun nektet å opplyse til Finansavisen hva Grieg konkluderte med, men har bekreftet at Grieg-kunder investerte i Abraaj. Styreleder i Grieg Investor, Stig Grimsgaard Andersen, bekreftet samtidig at Abraaj-saken var bragt helt opp på styrenivå i forvaltningsselskapet som en orienteringssak.

Svindelskandalen i Abraaj begynte å rulle i 2018, og i sommer har amerikansk påtalemyndighet tiltalt både Abraaj, og grunderen Arif Naqvi – blant annet for å ha beordret bruk av 250 millioner dollar i kundepenger for å finansiere driftskostnader i Abraaj.