Gründer stjal bitcoin for 12 millioner

En fransk IT-ekspert ble sparket av selskapet han startet. Han hevnet seg ved å tømme dets bitcoinkonto.

FORTSATT MYE VERDT: En bitcoin kostet mandag ettermiddag 7.315 dollar. Foto: NTB Scanpix

En fransk IT-gründer ble i forrige uke arrestert i Normandie og anklaget for underslag, hvitvasking av penger og uautorisert bruk av et automatisk databehandlingssystem.

Startet IT-selskap

Ifølge avisen Le Parisien dreier det seg om det tredje største kryptotyveriet i Frankrikes historie.

Den 37-årige anklagede startet i 2013 et IT-selskap sammen med en gruppe venner. Virksomheten gjorde det relativt bra i de følgende årene, men forholdet mellom gründerne ble gradvis verre. Det endte med at den mistenkte kryptotyven fikk sparken og flyttet til utlandet.

Kjente systemene

Så skal han ha tatt hevn.

IT-selskapet hevder i sitt søksmål at den tidligere partneren mellom desember 2018 og januar 2019 nasket til seg 182 bitcoin, med en samlet verdi på rundt 1,2 millioner euro.

Beløpet tilsvarer 11,8 millioner kroner med dagens valutakurs.

Oppstartsfirmaet hadde etablert sikkerhetssystemer for å unngå tyveri. Den anklagede skal imidlertid ha brukt sin kunnskap om systemet til å unngå at alarmer ble utløst, blant annet ved å begrense sine daglige bitcoinuttak.

Skulle hevne seg

Da tyveriet til slutt ble avdekket, gikk ledelsen umiddelbart til politiet. Flere måneder senere fant etterforskerne ut hvor kryptomyntene hadde tatt veien og hvem som eide den digitale lommeboken de satt i. Den mistenkte var på dette tidspunktet tilbake i Frankrike og ble i forrige uke pågrepet i Normandie.

Han skal allerede ha innrømmet skyld og har nevnt at motivet var hevn.

Dommeren i Calvados har nedlagt forbud mot å forlate landet, inntil en rettssak avholdes tidlig neste år.