Bølge av rettssaker etter Boligbygg-skandale

Oslo kommune krever tilbakebetalt titalls millioner kroner av eiendomsinvestorer som solgte bygårder til hva kommunen mener er overpris.

STORE KONSEKVENSER:  Avsløringene rundt det kommunale foretaket Boligbygg resulterte i granskningsrapport, nytt styre og Økokrim-siktelser. Bildet er fra september 2018, da konsulentselskapet Deloitte la frem sine konklusjoner rundt Boligbyggs eiendomskjøp.  Foto: NTB Scanpix

Det er duket for flere rettssaker i kjølvannet av Boligbygg-skandalen, som Dagens Næringsliv avdekket høsten 2017, der det viste seg at det kommunale selskapet hadde kjøpt flere leiligheter og bygårder i Oslo på sviktende grunnlag og til langt høyere enn markedspris.

Et kjøpene som ble gjort var en bygård i Neuberggata 24 på Majorstuen. I april 2016 kjøpte Boligbygg bygården av Mano Eiendom for 128 millioner kroner. 

Reell markedsverdi var imidlertid mellom 90 og 100 millioner kroner, ifølge en verdivurdering fra eiendomskonsulenter i BER.

KJØPT FOR 123 MILL.: Denne bygården i Kirkeveien 72 på Majorstuen i Oslo mener kommunen den betalte overpris for. foto: linn marie hammernes

Nå skal denne transaksjonen opp for retten. Oslo kommune krever «tilbakebetaling av ulovlig offentlig støtte», og går til sak mot eiendomsselskapet, som eies av Per Øivind Martinsen og Geir-Åge Normannseth. Partene møtes i Oslo tingrett i august 2020.

God avkastning

Ifølge DN hadde bygården i Neuberggata 24 vært gjennom flere eiere på kun kort tid før den endte hos Boligbygg for snart tre år siden. Fra desember 2015 til april 2016 skiftet den hender tre ganger, og steg i samme periode 24 millioner pris.

Martinsen og Normannseth, som eide bygården i knappe to måneder før de solgte den videre til kommunen, skal ha tjent rundt 10 millioner kroner på transaksjonen. Mano Eiendoms advokat Ola Haugen ønsker ikke å kommentere saken.

Men kjøpet av Neuberggata 24 er ikke det eneste som skal opp i rettssystemet fremover. Allerede i april skal kommuneadvokaten møte selger av en bygård i Grønnegata 21, Remi André Lurud, i tingretten.

Denne bygården kjøpte Oslo kommune for 93 millioner kroner, noe som skal ha vært mellom 10 og 19 millioner mer enn markedsverdi. Et par måneder før kommunen kjøpte gården ble den sågar omsatt for 60 millioner kroner.

Avviser ulovligheter

Og det ligger flere saker på vent. I desember sendte kommuneadvokaten inn papirer til Oslo tingrett om transaksjonen av Kirkeveien 72, en bygård Boligbygg ifølge Nettavisen kjøpte for 123 millioner kroner. Det er foreløpig ikke satt noen dato for når denne saken skal opp for retten.

Advokat Robert Lund, som representerer både Grønnegata 21 og Kirkeveien 72, hevder begge bygårdene ble solgt til markedspris, og at det dermed ikke er gitt ulovlig statsstøtte.

Totalt har byrådet gitt grønt lys for å kreve tilbake overpris ved seks eiendomskjøp gjort av Boligbygg. I tillegg til Neuberggata 24, Grønnegata 21 og Kirkeveien 72 er transaksjonene av Frydenlundgata 8, Lilleakerveien 43 og Vækerøveien 24 under lupen. 

Allerede i mars 2019 sendte kommunen ut forhåndsvarsel om «tilbakekreving av ulovlig offentlig støtte», og i juni ble det besluttet å ta ut søksmål mot de ulike selgerne.

Kjøpte utenfor markedet

I en rapport fra konsulentselskapet Deloitte skal Oslo kommune gjennom Boligbygg ha betalt et sted mellom 80 og 115 millioner over markedsverdi for boliger.

I rapporten, som ble lagt frem høsten 2018, var totalt 532 kjøpt av enkeltboliger vurdert. Av disse ble 248 boliger kjøpt uten åpen budrunde, der 110 ble kjøpt «betydelig over markedsverdi» mens 60 ble kjøpt «over markedsverdi».

Etter DNs avsløringer ble blant annet styret i Boligbygg bygget ut, mens to personer ble siktet av Økokrim for grov korrupsjon - en av dem ansatt i Boligbygg.