«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet

Riksrevisjonen har på bakgrunn av et Stortingsvedtak gjennomgått Alexander Kielland-saken på nytt. Rapporten kan foreligge allerede i mars.

Publisert 27. jan. 2020 kl. 06.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
KANTRET: Plattformen «Alexander L. Kielland» kantret i Nordsjøen 27. mars 1980 og ble i 1983 senket i Nedstrandsfjorden i Rogaland. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Plattformen Alexander L. Kielland veltet på Ekofiskfeltet i Nordsjøen 27. mars 1980. 123 av de 212 om bord omkom, mens 30 av dem aldri ble funnet.

Riksrevisjonen undersøker saken på nytt og skal svare på hvordan myndighetene har ivaretatt ansvaret sitt etter ulykken.

Gjennomgangen var forventet ferdig høsten 2020, men «Kielland»-undersøkelsen skal legges fram for Stortinget 15. mars 2020, skriver Stavanger Aftenblad.

I samband med undersøkelsen har Arkivverket og flere selskaper åpnet hemmelige arkiv. Forrige uke var Riksrevisjonens undersøkelseskomité i Stavanger for å intervjue flere sentrale personer. Flere av dem hører til «Kielland»-nettverket.

– Vi hadde konstruktive møter med kommisjonen, og vårt inntrykk er at de jobber seriøst og grundig. Framtidig offentliggjøring av det hemmelige forliket med franskmennene ble tatt opp av oss, men vi fikk ikke opplyst noe konkret om dette, sier Odd Kristian Reme i «Kielland»-nettverket til Aftenbladet.

Forliket endte med at det franske verftet CFEM, som bygget plattformen, betalte en liten del av erstatningen etter ulykken. Det har i ettertid vært sterkt misnøye med blant annet forklaringen på ulykken og oppgjøret til de etterlatte.

(©NTB)