Razzia hos flere regnskapsførere

Over 100 politifolk og ansatte i Skatteetaten deltok i en omfattende razzia mot regnskapsførere. To er foreløpig pågrepet.

BESLAG: Polititjenestemenn og ansatte hos skattemyndighetene aksjonerte mot flere regnskapsfirmaer i tirsdag. Her bærer to tjenestemenn ut beslag fra kontorene til Regnskapsavdeling 1 på Frogner i Oslo. Foto: Oliver Orskaug

I en koordinert aksjon tirsdag morges, som har vært planlagt i lang tid,  rykket politiet og skattemyndighetene inn på kontorene til flere regnskapsfirmaer.

To personer ble pågrepet. De er siktet for ulike former for økonomisk kriminalitet.

De to sa seg villige til å bli avhørt i samme dag de ble pågrepet. Politiet vil onsdag formiddag ta endelig stilling til om de vil fremstille de to for varetektsfengsling i Oslo tingrett, får Finansavisen opplyst.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Rune Skjold, leder seksjon for økonomi- og bedragerisaker i Oslo politidistrikt. De etterforsker nå en rekke regnskapsførere i Oslo og Viken for økonomisk kriminalitet og skattekrim. Foto: NTB SCANPIX

Den koordinerte aksjonen tirsdag ble ikke bare gjennomført mot flere forretningsadresser, men også på privatadresser. Etter hva Finansavisen forstår skal seks-syv ulike regnskapsfirmaer være i søkelyset.

– Hva er bakgrunnen for aksjonen?

– Vi ønsker å ta ut profesjonelle aktører som medvirker og tilrettelegger for økonomisk kriminalitet. Det er derfor vi har gått til det skritt å pågripe to personer, sier Rune Skjold, leder for seksjon for økonomi- og bedragerisaker i Oslo politidistrikt.

Reagerte etter konkurser

En fellesnevner for regnskapskontorene som er i søkelyset, er at de har ført regnskaper for konkursrammede selskaper.

Når noen går konkurs, oppnevner domstolene en advokat som bostyrer for konkursbehandlingen. De leverer så rapporter til domstolene om sine funn, og hvordan eventuelle aktiva skal fordeles mellom kreditorer. 

Men en annen viktig oppgave de gjør, er å undersøke om det begått lovbrudd av aktører i selskapene i forbindelse med eller i forkant av konkursen.

Finner man lovbrudd, rapporteres det til politiet og skattemyndighetene.

Mange konkurser gransket

Som en del av forberedelsene til gårsdagens aksjon, har politiet og skattemyndighetene gjennomgått en stor mengde konkursinnberetninger fra bostyrere.

– Vår etterretning, samt undersøkelser som Skatteetaten har gjort, baserer seg på anmeldelser fra bostyrere. De har utpekt aktører gjennom anmeldelsene, som de mener vi bør sette inn ressurser mot, sier Skjold.

Politiet mener med andre ord at de som er pågrepet har tilrettelagt for kriminalitet innenfor skatt og økonomi.

Flere regnskapførervirksomheter omfattes av etterforskningen, og flere av dem har autorisasjon fra Finanstilsynet for å drive regnskap for andre på kommersielle vilkår.

– Vi er nå i dialog med Finanstilsynet for å se på om deres autorisasjoner eventuelt skal trekkes tilbake, sier Skjold.

Noen av de som etterforskes driver ikke egne regnskapførerfirmaer, men politiet undersøker om de kan være bakmenn for legitime firmaer.

– Kan det komme flere pågripelser.

– Det kan vi ikke utelukke, sier Skjold.

Tok med seg datamaskiner

Han vil ikke gå inn på hvor mange regnskapførerfirmaer som fikk besøk i gårsdagens aksjon, men bekrefter at det er flere i Oslo og Viken.

TIL ANALYSE: Beslagene som politiet gjorde i lokalene på Frogner i tirsdag, ble tatt med til politihuset i Oslo for nærmere analyser. Foto: Oliver Orskaug

Finansavisen var utenfor hos firmaet Regnskapsavdeling 1 i Bygdøy allé i Oslo som ble ransaket tirsdag formiddag. I flere timer sikret politietterforskere og ansatte hos skattemyndighetene seg dokumenter og elektroniske spor.

En rekke dokumenter i permer ble kopiert opp inne i lokalene, og politiet tok med seg flere datamaskiner fra kontoret - både stasjonære og bærbare maskiner.

Selskapet har også kontorer på Nesodden i Follo, Jessheim, Hønefoss, Stavanger og i Hammerfest. På sine nettsider opplyser de også ha kontorer i Nederland og Spania.

Eier visste ikke noe

Finansavisen forsøkte i tirsdag å komme i kontakt med styreleder Trond Kaarem, som gjennom selskapet Company House, er største eier i Regnskapsavdeling 1 AS. Han svarte ikke på telefon. Hans kone, som også har eierinteresser i selskapet, opplyser at hun er på reise og dermed ikke er kjent med noen politiaksjon mot regnskapførerfirmaet.

I 2018 omsatte Regnskapsavdelingen 1 for nesten 13 millioner kroner og satt igjen med et overskudd på 90.000 kroner.

De to pågrepne har fått oppnevnt hver sin forsvarer. Den ene er Erling O. Lyngtveit hos Advokatfirmaet Hjort og den andre er Marius O. Dietrichson hos Furuholmen Dietrichson.

Ingen av dem har besvart Finansavisens oppringninger i tirsdag ettermiddag.

Har kontorer i utlandet

Selskapsstrukturen i kjeden Regnskapsavdeling 1 er ikke så strømlinjeformet. 

Det finnes en rekke andre selskaper med tilsvarende navn uten noen form for aktivitet, som for eksempel Regnskapsavdeling 1 Oslo, Regnskapsavdeling 1 Norge, Regnskapsavdeling 1 Viken og Regnskapsavdeling 1 avd Hammerfest.

På firmaets nettsider står det at de bistår med regnskap, lønn, skatt og bedriftsøkonomisk rådgivning. 

I tillegg driver det med firmaregistrering, kjøp og salg av selskaper og EU-registrering gjennom kontoret i Nederland.