Hvitvasket millioner etter hackerbedrageri

En lastebilsjåfør tilstår grov hvitvasking av 17 millioner kroner som ble hacket fra en belgisk firmakonto. Forretningsmannen Per Morten Hansen er siktet i saken.

FIKK TILSTÅELSE: Førstestatsadvokat Håvard Kampen (t.v.) er mindre snakkesalig enn den 42 år gamle lastebilsjåføren som har tilstått grov hvitvasking. Til høyre er Økokrim-kollega Erlend Stenberg, som også har jobbet med saken. Foto: Iván Kverme

5. august i fjor tikket 17,2 millioner kroner inn på en bedriftskonto i et britiskregistrert transportselskap. Selskapet var eid av en 42 år gammel norskspanjol som livnærer seg som lastebilsjåfør.

Firmaet, som hadde en bedriftskonto i Danske Bank i Norge, var opprettet bare fem måneder før millionoverføringen. Ettersom beløpet var uvanlig stort for firmaet å være, gikk alarmen internt i banken og Økokrim ble varslet om mulig hvitvasking.

Overvåket i ukevis

Dermed startet en overvåking av kontoen, mobiltelefonen og mannens bevegelser. På grunn av sitt yrke som sjåfør, har han reist på kryss og tvers i Norge. Blant annet har han fraktet ulovlig fanget kongekrabbe fra Finnmark verdt 2 millioner kroner, noe han også er tiltalt for.

Omtrent seks uker etter overføringen fra Belgia, 23. september i fjor, aksjonerte politiet. Lastebilsjåføren ble pågrepet på Gardermoen, siktet for grov hvitvasking.

Før pågripelsen brukte 42-åringen noen av pengene til å kjøpe en campingvogn i Sverige, og han betalte ett års husleie i forskudd for en leilighet i Spania. Lastebilsjåføren har spansk far og norsk mor, og har en periode bodd i Spania, hvor han drev med opptrening av vakthunder sammen med en partner.

Klarte ikke å sende penger

Mens politiet overvåket mannen, skal han ha fått instrukser fra bakmenn om å overføre store deler av pengene til ulike kontoer i utlandet.  Økokrim omtaler mannens rolle i hvitvaskingen som et muldyr.

Finansavisen har tidligere skrevet at noen av pengene skulle til kontoer i Hongkong. Men tross flere forsøk, mislyktes han med det. Årsaken var at midlene på kontoen var frosset.

Hans oppdragsgivere ble etter hvert utålmodige, og torpedoer ble engasjert for å spore opp lastebilsjåføren. Men de fant ikke 42-åringen fordi han da allerede satt i varetekt.

Pågrep straffedømt finansmann

SIKTET: Den omstridte forretningsmannen Per Morten Hansen ble pågrepet i november i fjor. Økokrim løslot ham etter noen dager i varetekt, men har opprettholdt siktelsen mot ham for grov hvitvasking. Foto: Iván Kverme

Så i november i fjor ble både torpedoen og den tidligere straffedømte norske forretningsmannen Per Morten Hansen pågrepet i saken.

Hansen ble pågrepet på Kastrup i København på begjæring fra Økokrim. Etter en periode i dansk fengsel ble han overført til Norge, hvor han over flere dager ble avhørt av norsk politi om sin rolle i saken. 

Hansen har nektet enhver befatning med hvitvaskingssaken, og ble løslatt mot meldeplikt i desember i fjor.

Taushet hos Økokrim

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim har ingen kommentar til andre siktelser i hvitvaskingssaken utover tiltalen mot den 42 år gamle lastebilsjåføren.

– Pågår det fortsatt etterforskning av hvitvaskingen?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Er dere fornøyd med at dere aldri har funnet bakmennene?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Hvorfor ikke?

– Det har jeg ingen kommentar til, men på generelt grunnlag kan jeg si at etterforskning er noe som foregår best og mest mulig i det skjulte, sier Kampen.

Etter hva Finansavisen kjenner til, etterforsker fortsatt belgisk politi hvem som gjennomførte selve bedrageriet og hvem som er bakmennene til lastebilsjåføren.

Hacket belgisk forretningsmann

De ukjente gjerningspersonene skal ha tappet minst 1,9 millioner dollar fra kontoen til selskapet Escofin i Belgia.

Selskapet som i flere tiår har produsert møbelstoff for det europeiske markedet, har siden i fjor vår vært under avvikling. Firmaet er kontrollert av forretningsmannen Jean Paul Depraetere, som figurerer på lister over de mest velstående personene i Belgia.

I forbindelse med avviklingen av Escofin og møbelstoffabrikken i Belgia, har millioner av euro blitt overført mellom ulike selskaper kontrollert av familien Depraetere. 

AVSLØRT: Finansavisen fortalte i desember 2019 hvordan 17 millioner fant veien fra en belgisk forretningsmann til en norsk lastebilsjåfør. FAKSIMILE: Finansavisen 23. desember 2019

Det er i denne forbindelse at millionbeløp skal ha kommet på avveie og havnet på lastebilsjåførens konto i Norge.

Finansavisen har siden desember i fjor forsøkt å få en kommentar fra Depraetere direkte og via hans advokater, men uten respons.

Tilbudt strafferabatt

For å skjule hvitvaskingen skal lastebilsjåføren ha laget falske bilag og fakturaer.

– Har 42-åringen gitt Økokrim noen navn på bakmenn?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen.

Den tiltalte lastebilsjåføren var i lange perioder taus i avhør hos Økokrim, men like før jul ble han forespeilet strafferabatt om han tilsto og opplyste saken. Han takket da ja til tilbudet, men det blir opp til Oslo tingrett å avgjøre om han kvalifiserer til en slik rabatt. 

Hvis han ikke gjør det, blir det en full rettssak med vitner senere i år.