Ti menn for retten på Hamar – tiltalt for bedragerier av titalls millioner

I løpet av åtte uker skal Hedmarken tingrett behandle en sak der ti menn er tiltalt for bedragerier for over 60 millioner kroner.

HEDMARKEN TINGRETT: Skal i løpet av åtte uker behandle en sak der ti menn er tiltalt for å ha utført og forsøkt å utføre bedragerier for over 60 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix
Krim

– Påtalemyndigheten mener at i hvert fall sju av disse har hatt narkotikagjeld til de to hovedtiltalte, sier aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, til NTB.

Den yngste av de tiltalte er i slutten av 20-årene, mens den eldste er i midten av 40-årene. Påtalemyndigheten har satt grensen ved ti av praktiske årsaker. Flere saker er under etterforskning hos politiet.

Bedrageriene skal være begått mot banker og finansieringsinstitusjoner, hovedsakelig i løpet av de to siste årene. Tiltalene omfatter fullbyrdede bedragerier av rundt 22 millioner kroner og forsøk på bedragerier av om lag 40 millioner kroner.

Rettssaken starter i Hedmarken tingrett på Hamar tirsdag 8. september. Det er satt av åtte uker til hovedforhandlingen. På grunn av sakens omfang har retten leid lokaler i Statens Hus.

Misbruk av offentlige registre

Innlandet politidistrikt begynte å etterforske saken i november 2018 da politiet pågrep en av de tiltalte i et hotellrom på Hamar.

Han var da i besittelse av både BankID-brikker og lånedokumenter tilhørende andre personer. I tiden som fulgte, gjennomførte politiet en omfattende etterforskning.

Det er foretatt ransakinger, pågripelser og varetektsfengslinger i flere av sakene. En av grunnene til at det er brukt mye ressurser på saken, er at offentlige registre er blitt misbrukt.

Bevisoppgaven er på rundt tusen sider. Påtalemyndigheten vil føre et 50-talls vitner. Klundseter sier de fleste er profesjonelle vitner, som revisorer og representanter for Skatteetaten.

Slettet narkotikagjeld

Påtalemyndigheten mener at det dreier seg om et organisert kriminelt nettverk.

Ifølge tiltalen har bakmennene tilegnet seg BankID-brikker og passord fra en rekke personer, blant annet i bytte mot å slette den enkeltes narkotikagjeld.

– Det er kombinasjonen narkotikagjeld, BankID-brikker og låneopptak som er hele kjernen i saken, bemerker statsadvokaten.

I flere av tilfellene skal BankID-brikkene være benyttet til å endre skatteopplysninger på Altinn, som igjen har vært brukt som grunnlag for lånesøknader.

For i alt sju av de tiltalte mener påtalemyndigheten at de har hatt slik kunnskap om låneopptakene som er gjort i deres navn, at de er tiltalt for medvirkning til bedrageriene eller bedrageriforsøkene.

(©NTB)

Nyheter
Krim