Tekniske bevis sentralt i Bertheussen-saken

Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen vil påtalemyndigheten legge fram flere tekniske bevis de mener synliggjør at hun har gjort det hun er tiltalt for.

Publisert 7. sep. 2020 kl. 13.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
RETTSSAKEN NÆRMER SEG: Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen vil påtalemyndigheten legge fram flere tekniske bevis de mener synliggjør at hun har gjort det hun er tiltalt for. Her aktor i saken, statsadvokat Frederik Ranke (til venstre) i samtale med tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden. Foto: NTB Scanpix

Både forsvaret og aktoratet bekrefter overfor NTB mandag at saken vil begynne som planlagt i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Ett av de tekniske bevisene retten vil få presentert, er bevegelser registrert på mobiltelefonen til tiltalte gjennom en helseapp. De vil bli lagt fram av en politioverbetjent i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Helsedata er en app på telefonen som blant annet viser skritt og bevegelser. Det vil bli bevisførsel rundt dem fordi vi mener det har betydning for et par av hendelsene, sier aktor, statsadvokat Frederik Ranke, til NRK.

55-åringen er blant annet tiltalt for å stå bak sju trusselhendelser mot huset på Røa i Oslo der hun bor med familien og sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Tiltalte nekter straffskyld.

Vitenskapelig artikkel

Tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, har ingen kommentar til opplysningene om helseappen.

– Vi vil komme tilbake til PSTs ulike scenariohypoteser i retten, svarer han.

I forsvarets bevisoppgave fremgår det at Elden og hans medforsvarer Bernt Heiberg vil legge fram en vitenskapelig artikkel om iPhones helseapp i retten.

Artikkelforfatterne skriver blant annet at målingene i appen kan ha et avvik på opptil 40 prosent.

Kronologisk gjennomgang

Bevisene fra helseappen vil bli knyttet til to av de sju hendelsene som skal gjennomgås kronologisk. Gjennomgangene starter med tiltaltes forklaring, før kriminalteknikere og andre fra politiet vitner.

Tor Mikkel Wara setter seg i vitneboksen torsdag 17. september. Tirsdag 22. september kommer tiltaltes datter og kjæreste. Waras livvakt, en håndverker og et postbud skal også vitne.

Torsdag 24. september er turen kommet til ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde. Bertheussen er tiltalt for å ha sendt et trusselbrev som de mottok 5. februar i fjor.

Som med Wara, ble også den tidligere samfunnssikkerhetsministeren og stortingsrepresentanten ifølge tiltalen utsatt for trusler som var egnet til å påvirke deres arbeid og begrense fri bevegelighet og tilgjengelighet.