Vollvik-saken: Bedre kvalitet enn fryktet på munnbind

En test av alle de seks typer munnbind som er beslaglagt i Vollvik-saken, viser at de er av bedre kvalitet enn fryktet, opplyser Vest politidistrikt.

Publisert 14. sep. 2020 kl. 11.37
Oppdatert 14. sep. 2020 klokken 12.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
Idar Vollvik. Foto: Iván Kverme

Ifølge en rapport politiet har mottatt fra Legemiddelverket viser resultatet at alle de seks munnbindene har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98 prosent. Dette er det samme som er kravet for munnbind av typer I, II eller IIR, skriver NTB. 

– Det er kun testet et lite utvalg munnbind. Det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR. Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet, opplyser politiet.

Testene er utført av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Politiet er glade for resultatene, som kan tyde på at munnbindene som er ommerket, har en bedre kvalitet enn fryktet, sier politiet i en pressemelding.

Ifølge politiet vil ikke resultatene av testene ha noen betydning for siktelsen mot Idar Vollvik, siden det gjelder endring av merking. Vollvik er siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr, etter at munnbind som var merket som «ikke-medisinske munnbind» ble merket med  «medisinske munnbind». 

I tillegg til Idar, er også kona Anita Vollvik siktet i saken. Begge nekter imidlertid straffskyld. 

Tekniske krav til ulike typer munnbind

Medisinske munnbind inndeles i Type I, Type II eller Type IIR. Høyere typetall gir høyere filtrering og mer beskyttelse.

Type I: Bør bare benyttes av pasienter eller andre personer for å redusere risikoen for spredning av infeksjoner. Type I munnbind er ikke beregnet for bruk av helsepersonell i et operasjonsrom eller i andre medisinske miljøer med lignende krav. (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 95  prosent).

Type II: Kirurgisk munnbind. Type II-masker er kirurgiske munnbind med høyest filtreringsgrad. De er laget til bruk i kirurgiske og medisinske miljøer i helsevesenet. (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98  prosent).

Type IIR: Samme krav som type II, men munnbindet er i tillegg sprutbestandig.(bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98 prosent).

Kilde: Legemiddelverket