Økokrim-siktet fengslet i to uker

Bedragerisiktede Erik Eriksen, tidligere meglersjef i skandaleselskapene Indigo Finans og Omnicron, er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

TRE ENEBOLIGER:  På denne tomten på Løren i Oslo hadde Erik Eriksen og Eira Eiendom store byggeplaner.  Foto: foto: ivan kverme
Krim

– Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Men jeg har ikke fått pratet med ham etter at fengslingskjennelsen kom, sier advokat Henrik Boehlke, som forsvarer bedragerisiktede Erik Eriksen (38).

Onsdag ettermiddag bestemte Oslo tingrett at Eriksen skal varetektsfengsles i to uker, med brev- og besøksforbud. Årsaken til fengslingen er faren for bevisforspillelse, og at Eriksen kan komme til å påvirke vitner dersom han blir løslatt. 

Han kan imidlertid anke avgjørelsen. 

NEKTER STRAFFSKYLD: Erik Eriksen

38-åringen ble pågrepet av politiet tirsdag denne uken, siktet for grovt bedrageri av over 50 millioner kroner. Økokrim har i lengre tid har etterforsket Eriksen i hemmelighet, i hovedsak gjennom å hente inn dokumentasjon. Han ble først nå gjort oppmerksom på mistanken mot ham.

Kjøpte klokker

Det var i perioden mellom oktober 2017 til februar 2019 at Eriksen skal ha fått 86 investorer til å putte til sammen 56 millioner kroner inn i ulike eiendomsprosjekter. Selv om deler av pengene gikk til disse prosjektene, skal i hvert fall 16 millioner kroner ha gått til andre formål - slik som Eriksen og samboerens private konto, andre privatpersoner og parets andre selskaper.

Eriksen skal «i avhør erkjent en bruk av midlene til private formål, deriblant dyre klokker, og rundt fire millioner i overføringer til andre uten at det er tatt ut som lønn», heter det i kjennelsen fra tingretten.

«Etter rettens syn er det sannsynlighetsovervekt for at siktede allerede før investorene inngikk avtaler og overførte lånene, hadde planer om å bruke midlene til andre formål enn prosjektene», skriver tingretten videre.

Også Eriksens samboer er siktet, men er ikke varetektsfengslet. Selskapene som skulle stå for eiendomsprosjektene er konkurs. Bare to av investorene har fått tilbake noe av pengene som ble plassert i prosjektene.

Skandaleselskaper

Under fengslingsmøtet onsdag tok Eriksen til orde for at det ikke er skjellig grunn til å mistenke ham for bedrageri. Han mener det i høyden er tale om underslag.

Men dette er ikke Eriksens første møte med rettssystemet. Nylig ble Eriksen dømt i Moss tingrett til å betale 1,3 millioner kroner i erstatning til en 67 år gammel kvinner, etter uaktsom rådgivning gjennom det skandaleombruste selskapet Omnicron.

Eriksen har dessuten bakgrunn fra det omstridte meglerhuset Indigo Finans, der han var meglersjef. Både Omnicron og Indigo Finans er felt av Finanstilsynet etter massivt salg av oppblåste eiendomsobjekter til småsparere og pensjonister.

I tillegg har Finansavisen flere ganger skrevet om Eriksen i forbindelse med eiendomsselskapet Eira Eiendom, som skulle utvikle boligprosjekter på Løren i Oslo og Larkollen i Rygge kommune.

Han skulle hente inn 46 millioner til disse prosjektene. I etterkant viste det seg at Eriksen hadde planer om å bo på eiendommen på Larkollen selv, og at han fikk en eiendomsmeglervenn til å prisvurdere prosjektene. 

erik eriksen
økokrim
eira eiendom
bedrageri
indigo finans
Nyheter
Krim
Jus
Finans