Økokrim-tiltalte Nordic-meglere innrømmer å ha formidlet kunder

Finanstilsynet blåste av konseptet «tipsagent» da Nordic Securities ble ettergått i 2017. Nå bruker forsvarerne av de tidligere Nordic-meglerne Erik Bjørnsen og Erik Staddeland det som sitt forsvar.

I ØKOKRIMS SØKELYS: Gründer Erik Egenæs i The Nordic Group er sammen med kompanjong Endre Tangenes og Nordic Securities-meglerne Erik Staddeland og Erik Bjørnsen tiltalt for grovt brudd på god forretningsskikk.  Foto: Fred Ivar Klemetsen/Bergens Tidene
Krim

På nyåret 2017 mistet Nordic Securities konsesjonen, og meglerhuset fikk ramsalt kritikk for sine råd innen CFD-er, girede produkter på opp til 200 prosent, og salg og meglingen av aksjer i morselskapet The Nordic Group (TNG).

Ledelsen i meglerhuset klaget inn Finanstilsynets vedtak, og argumenterte for at meglerne kun hadde vært såkalte tipsagenter. Noe de riktignok fikk godt betalt for, hele 5 til 10 prosent pr. transaksjon.

Finanstilsynet viftet bort motargumentene fra Nordic-systemet. Det gjorde også Finansdepartementet, som til slutt måtte inn og avgjøre saken. Dermed ble meglerhuset avskiltet for godt høsten 2017. Siste ord i saken var imidlertid ikke sagt.

For torsdag denne uken ble det kjent at Økokrim har tatt ut tiltale mot fire personer tilknyttet Nordic Securities. Gründerne Endre Tangenes og Erik Egenæs er tiltalt for grovt bedrageri av nær 47 millioner kroner. Samtidig er de to og meglerne Erik Staddeland og Erik Bjørnsen tiltalt for grovt brudd på god forretningsskikk.

Fulgte instrukser

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han er svært overrasket over tiltalen om brudd på god forretningsskikk etter alle disse årene med etterforskning, sier advokat og partner Fredrik Verling i advokatfirmaet Erland, Verling & Co., som representerer Staddeland.

– Vi er ikke enige i tiltalen, min klient har handlet i tråd med de instrukser som hans arbeidsgiver ga. Han har ikke solgt aksjer, han har vært tipsagent, fortsetter han.

Dermed bruker forsvaret den samme forsvarstaktikken som ledelsen i Nordic Securities gjorde da tilsynssaken pågikk, om at meglerne kun fungerte som et mellomledd.

Bakgrunn

  • Meglerhuset Nordic Securities ble stiftet i 2009 av Erik Egenæs og Endre Tangenes. 
  • Spesialiserte seg på contracts for difference-produkter (CFD-er), hvor investeringer i aksjer, valuta og råvarer kan belånes 200 ganger egenkapitalen. 
  • Nordic-kundene ble deretter utsatt for salg av aksjer i meglerhuset, og senere i morselskapet etter en selskapstransaksjon.
  • Både salget av CFD-er, men ikke minst meglingen av aksjer i The Nordic Group (TNG) fikk heftig kritikk av Finanstilsynet, da meglerhuset ble avskiltet i januar 2017. 
  • Torsdag ble kjent at Egenæs og Tangenes er tiltalt for grovt bedrageri og, sammen med to tidligere Nordic-meglere for grovt og gjentatt brudd på god forretningsskikk.

Meglerne i Nordic Securities kunne nemlig ikke omsette aksjer i sitt morselskap, The Nordic Group, i henhold til regelverket, men de kunne videreformidle kontakt mellom selgerne, som indirekte var Egenæs og Tangenes, og kjøperne. Denne ordningen ble kalt «tipsagent», og var en rolle de kunne inneha, mente Nordic Securities-ledelsen.

– Din klient var ikke bare ansatt i Nordic Securities, han jobbet også for ETG Resources. Han har dermed gjort mer enn å omsatte aksjer på vegne av Egenæs og Tangenes?

– Det er ikke en del av tiltalen, og vi mener han har opptrådt i henhold til de instrukser han fikk av sin arbeidsgiver, sier Verling.

Skal ha vært tilrettelegger

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, og han kjenner seg ikke igjen i tiltalen, sier Bjørnsens advokat, Rune Håkon Tjomsland i advokatfirmaet Alvheim & Hansen.

– Hvorfor er det slik at forsvaret legger opp til vise til tipsagentavtalen som Finanstilsynet nærmest blåste av i 2017?

– Jeg vil være varsom med å komme med vår bevisførsel her, den venter vi med til vi er i retten. Der vil vi forklare grunnlaget for vårt standpunkt, sier Tjomsland.

Han legger til at avtalen om tipsagentaktivitet var inngått av Nordic Securities, og ikke meglerne. Ifølge advokaten opptrådte meglerne kun i henhold til avtalen.

Finansavisen kjenner til at Bjørnsen fungerte som tilrettelegger for Tangenes’ salg av TNG-aksjer, også etter at Bjørnsen og Staddeland ga seg i Nordic Securities. Dette avviser Tjomsland på vegne av sin klient.

Avviser Rolex-betaling

Før jul 2016 skrev Finansavisen om den omfattende tilsynssaken i Nordic Securities. Den hadde startet over ett år tidligere, og i september 2016 mottok Nordic Securities den foreløpige rapporten fra Finanstilsynet. Allerede da ble de varslet om at konsesjonen ville ryke.

På denne tiden florerte det med rykter om cowboyvirksomhet på Nordic Securities’ meglerbord i Bergen og Oslo. Blant annet het det seg at Egenæs og Tangenes brukte selskapets firmakort på å handle dyre designerklær på Aker Brygge, og luksusbilene de brukte i privat sammenheng var ført opp med høy gjeld i selskapene de eide.

Ryktene gikk også om at enkelte aksjemeglere i Nordic Securities omsatte TNG-aksjer, og fikk oppgjør av Egenæs og Tangenes i form av Rolex-klokker og kontanter.

I desember 2016 kontaktet Finansavisen både Staddeland og hans kollega Erik Bjørnsen. Begge hevdet da at de hadde sluttet i Nordic Securities, og at de ikke var i besittelse av Rolex-klokker.

Flere dokumenter viser imidlertid at de ikke sluttet å jobbe for Egenæs og Tangenes, da de i stedet startet for ETG Resources – som på denne tiden var Egenæs’ og Tangenes’ private holdingsselskap. Staddeland og Bjørnsens felleseide selskap, Ebes, var nylig tema i straffesaken mot bedrageritiltalte Eirik Hokstad i Bergen.

Hverken Egenæs og Tangenes erkjenner straffskyld etter Økokrims tiltale. De avviser gjennom advokat Tony A. Vangen at ansatte ble betalt med Rolex-klokker eller kontanter, eller at det har vært ført privatbiler på noen av selskapene i Nordic-sfæren. De nekter også for å ha hatt firmakort i bruk.