<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kryptoutvinnere tiltalt etter brann

Titalls datamaskiner for utvinning av kryptovaluta gikk tapt da en nedlagt skole ble flammenes rov. Nå er to menn som eide maskinene, tiltalt for forsikringsbedrageri.

    Publisert 24. okt. 2021 kl. 19.16
    Oppdatert 26. okt. 2021 klokken 07.49
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 669 ord
    VOLDSOM BRANN: Gamle Skråmestø brant ned til grunnen 14. juni 2019. I ettertid har to menn hevdet 39 kryptoutvinningsmaskiner gikk tapt i brannen. Nå er de to tiltalt for forsikringsbedrageri. Foto: Jan Erik Storebø/Askøyværingen

    Klokken 10.16 om formiddagen den 14. juni 2019 gikk alarmen hos Hordaland alarmsentral. De som varslet nødetatene, fortalte at det brant kraftig i gamle Skråmestø skole på Askøy.

    For å få kontroll over brannen fikk brannmannskaper på Askøy bistand fra kolleger nabokommunen Øygarden, fra Bergen sentrum og Laksevåg.

    Tre kvarter etter at de første vitnene meldte fra om brannen, rapporterte innsatslederen på stedet at bygget var overtent og ville gå tapt. Vel en time senere ble det konstatert at også tre campingvogner som sto på den gamle skoleplassen var skadd på grunn av kraftig varmeutviklingen.

    Da brannen herjet som verst, visste ingen om det fantes mennesker i bygget. Og fordi man mistenkte at det ble oppbevart gassflasker på eiendommen, ble flere naboer evakuert fra sine hjem.

    Ukjent brannårsak

    Det var ingen gassflasker i bygget, men derimot mange kryptoutvinningsmaskiner.

    Når datamaskiner jobber på spreng med å utvinne digital valuta, produseres det enormt med varme. Denne varmen må ledes vekk, samtidig som at utvinningsmaskinene må kjøles ned.

    Om det pågikk utvinning av digital valuta da brannen startet, er uklart. Politiet på Askøy som etterforsket brannen, ønsker ikke å svare på noen av Finansavisens spørsmål.

    Men etterforskningsleder Sven Erik Midthjell uttalte seg til lokalavisen Askøyværingen i juli 2019, da politiet opphevet åstedet.

    «Brannårsaken er ukjent. Huset var så oppbrent at det var vanskelig å trekke noen klare vurderinger. Saken er overtatt av forsikringsselskapet, som vil gjøre sine egne undersøkelser.», sa Midthjell.

    Kjøpte nedlagt skole

    Skolebygget er fra 50-tallet. Frem til 1995 var det undervisning på Skråmestø skole, men da ble den og to andre grendeskoler nedlagt. I årene etter fungerte skolebygget som forsamlingshus, men fra 2009 lå det temmelig dødt.

    I 2014 kjøpte Hera Estate den 1,3 mål store eiendommen og bygget for 960.000 kroner av Askøy kommune.

    Tre år senere etablerte så eiendomsselskapet et datterselskap de eier 80 prosent av. Ifølge Brønnøysundregisteret skal dette selskapet drive med data- og servertjenester, og annet som faller naturlig sammen med dette.

    Mistet 39 maskiner

    Etter at politiet stanset etterforskningen av brannen, som siden er henlagt som «intet straffbart forhold bevist», kunne forsikringsselskapet If gjøre sine egne undersøkelser på branntomten.

    De mottok i august 2019 en skademelding fra Hera Estate, som eier eiendommen og bygget som brant.

    Selskapet krevde refundert nesten 660.000 kroner for 39 kryptoutvinningsmaskiner som gikk tapt i den voldsomme brannen.

    If mener antallet maskiner ikke stemmer overens med forsikringsselskapet egne funn. De mener det kun var 25 maskiner i bygget, en påstand påtalemyndigheten støtter.

    Da begge de to eierne av Hera Estate gjentok i samtaler med forsikringsselskapet i november 2019 at det var 39 maskiner som ble flammenes rov, valgte If å politianmelde dem begge for forsikringsbedrageri.

    Nekter straffskyld

    De to er en 40 år gammel mann fra Bergen og en 41 år gammel mann bosatt i Stavanger.

    – Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, sier 40-åringens forsvarer, Lasse Solberg i advokatfirmaet Judicium.

    Den andre tiltaltes forsvarer, Lars Georg Nygaard i advokatfellesskapet Riisøen Nygaard, opplyser at hans klient ikke ønsker at saken skal kommenteres.

    Heller ikke forsikringsselskapet If ønsker å si noe før saken skal behandles i Hordaland tingrett i Bergen over to dager denne uken.

    Aktor er også tilbakeholden med å si mye om saken og hva som har foregått i gamle Skråmestø skole.

    – Uten at jeg kan gå inn på detaljer om etterforskningen, mener påtalemyndigheten at det antall maskiner de tiltalte har oppgitt overfor forsikringsselskapet gikk tapt i brannen er for høyt, sier politiadvokat Anne Mjelde Myhr i Vest politidistrikt.

    Minimale inntekter

    En kikk på regnskapene til selskapet som eide skolebygget, viser ingen store årlige inntekter. Frem til brannen i 2019 har de ligget på mellom 140.000 kroner og nesten 300.000.

    Med unntak av ett år, har selskapet drevet med tap. Ved utgangen av 2020 var egenkapitalen negativ med 1,2 millioner kroner. 

    Noen spor av store kryptovalutaverdier i balansen er ikke å finne, hverken i Hera Estate eller i datterselskapet som driver med data- og servertjenester.

    Heller ikke i ligningslistene finner man noen tegn på at de to tiltalte sitter på noen kryptoformue.

    Om de to tiltalte blir dømt, risikerer de fengsel. Forsikringsbedrageri blir sett på som svært alvorlig, og strafferammen for de mest grove tilfellene er inntil 6 års fengsel.