<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spillesyk svindlet Ikea-kunder

Den betrodde medarbeideren overførte penger Ikea-kunder skulle få refundere, til kontoer som han selv og familien disponerte. Nå er han dømt.

Publisert 18. jan. 2022
Oppdatert 19. jan. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
LURTE IKEA: 30-åringen fra Oslo må sone i fengsel etter at han lurte Ikea-kunder for 309.000 kroner. Penger som skulle inn på kundenes konto, havnet i stedet i lommene til bedrageren. Foto: Bloomberg

En 30 år gammel fra Oslo er dømt til fengsel for grovt bedrageri og bedrageriforsøk mot Ikea og deres kunder.

Mannen jobbet ved kundesenteret til den kjente svenske møbelkjeden, og en av oppgavene hans var å refundere penger til kunder eller kompensere deres ordrer som var lagt inn i systemene til Ikea.

Men i stedet for å gjøre jobben sin, og sørge for fornøyde Ikea-kunder, overførte han heller store beløp til seg selv ved flere anledninger.

Endret kontonummer

I løpet av september 2020 klarte han å lure til seg 309.000 kroner ved å endre Ikea-kundenes kontonumrene og erstatte dem med nummeret til bankkontoer som han eller familiemedlemmer disponerte.

Og totalbeløpet han maktet å svindle til seg, kunne blitt dobbelt så stort. 

Han forsøkte også å overføre ytterligere 309.000 kroner, men bedrageriforsøkene ble stanset av datasystemet til Ikea.

Det var nemlig programmert til å overstyre hans endringer i systemene. Dermed ble han også avslørt.

Sommel hos politiet

Etter interne undersøkelser ble han tre måneder etter bedrageriene og bedrageriforsøkene, politianmeldt. Han ble kalt inn til avhør i januar 2021, og der la han seg raskt like flat som Ikeas berømte flatpakkede møbler.

Fordi han tilsto umiddelbart har Oslo tingrett kommet til at han skal få strafferabatt.

Han får også litt mildere straff siden politiet har somlet veldig med å få saken ferdig etterforsket og overført rettsapparatet.

I retten forklarte 30-åringen at han sliter med spilleavhengighet, og derfor trengte penger.

Han forsøker i dag å få livet sitt på rett kjøl, han har vært på noen jobbintervjuer og føler han har en positiv utvikling. Han ba derfor retten om å få slippe fengsel, og heller få en betinget straff.

Ble ikke hørt

Men slike formildende omstendigheter tok ikke retten hensyn til, utover tilståelsesrabatten og en noe mildere dom på grunn av sendrektighet hos politiet.

Straffen settes til fem måneders fengsel, hvorav to måneder er betinget med to års prøvetid. Det vil si at han kun skal sone tre måneder.

Han er også dømt til å tilbakebetale 309.000 kroner til Ikea, som har erstattet kundenes tap den tidligere ansatte påførte dem.