<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økokrim og FBI jager hvitvaskingsnettverk

Da 5 milliarder kroner forsvant fra kryptospillplattformen «Axie Infinity» i mars, ble trolig 750 nordmenn rammet. De kan ha tapt kryptovaluta verdt 50 millioner kroner.

    Publisert 10. mai 2022 kl. 13.02
    Oppdatert 10. mai 2022 klokken 17.42
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 688 ord
    Økokrim jager hvitvaskingsnettverk med FBI
    Da fem milliarder kroner forsvant fra kryptospillplattformen Axie Infinity, ble trolig så mange som 750 nordmenn rammet. De kan ha tapt nærmere 50 millioner kroner.

    Ukjente hackere som trolig har tilknytning til Nord-Korea, har klart å få tilgang til pengebingen til nettspillet «Axie Infinity».

    Spillerne, som er spredt over hele verden, utvinner, samler, kjøper og selger egne NFT-er som fremstår som små digitale kjæledyr. De kalles Axies, og er inspirert av den utryddningstruede amfibiarten axolotl.

    Hver gang en spiller gjør en transaksjon med en NFT i spillet, krever selskapet Sky Mavis, som har utviklet nettspillet, en provisjon på vel fire prosent av transaksjonsverdien.

    Spor til Nord-Korea

    Tidligere i år hadde spillerne Axies verdt over 4 milliarder dollar. Men verdien svinger veldig, siden de digitale produktene er knyttet opp til ulike kryptovalutaer.

    23. mars i år gikk alarmen. Gjennom to transaksjoner ble kryptoverdier for rundt 620 millioner dollar, eller fem milliarder norske kroner, stjålet fra plattformen Axie Infinity.

    Disse ble så raskt spredd for alle vinder.

    – VI JAKTER PENGENE: Sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim, som leder etterforskningen. Sammen med Økokrim-sjef Pål K. Lønseth (t.v.) og spesialetterforsker Ola Vassli, håper hun å inndra millionbeløp som forsvant. Foto: Iván Kverme

    FBI i USA mener kriminelle i en hackerorganisasjon Lazarus står bak.

    Medlemmer har forbindelser til Nord-Korea, og det er kjent fra før at penger som stammer fra datakriminalitet, brukes til å finansiere regimet i den lukkede kommuniststaten.

    Internasjonal operasjon

    Nå jobber Økokrim og FBI i tospann med å jakte bakmennene. Men det er ikke først og fremst hackerne den norske politiorganisasjonen jager. De forsøker å avsløre de som deltar i apparatet med å hvitvaske verdiene som er stjålet.

    Det har Økokrim god kompetanse på.

    – Hovedformålet med vår etterforskning er å gå etter pengene, for deretter å kunne beslaglegge mest mulig av dem, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth til Finansavisen.

    Så langt har FBI klart å få kontroll på kryptovalutaer verdt omtrent 20 millioner dollar. Det betyr at store summer fortsatt sirkulerer i datanettverk og ikke er vekslet inn i vanlige valutaer.

    Ifølge det amerikanske selskapet Chainalysis, som utvikler verktøy for å spore digitale transaksjoner i kryptomarkedet, klarte hackere med forbindelse til Nord-Korea å stjele kryptovalutaer verdt rundt 400 millioner dollar i 2021. Det var en økning på 40 prosent fra året før. Nå er den summen allerede passert i år.

    Sporer transaksjoner

    Midlene går gjennom ulike vekslingsbyråer. Der kan de bli splittet opp i mindre enheter, spredd på mange digitale kontoer registrert på mange personer i mange land.

    – Vi overvåker nå i sanntid digitalvalutuaer som stammer fra innbruddet, sier spesialetterforsker Ola Vassli i Økokrim til Finansavisen.

    For hver gang verdiene er innom en holdeplass i det digitale nettverket kan de også bli vekslet om i ulike nye kryptovalutaer.

    – Men før eller siden vil de kriminelle forsøke å gjøre midlene likvide ved å hvitvaske dem. Det er da politiet kan slå til, sier Vassli.

    DIGITALE KJÆLEDYR: De kalles Axies og er verdt milliarder. Nå har hackere klart å stjele verdier for 5 milliarder kroner, som Økokrim og FBI jakter på. Skjermbilde: AXIE INFINITY

    Noen kjente vekslingsbyråer samarbeider med politimyndigheter rundt om i verden, men de kriminelle foretrekker å bruke aktører som opererer i skyggene av samfunnet.

    – Vi ønsker å sette kjepper i hjulene for den hvitvaskingsoperasjonen og sørge for at midlene ikke blir likvide og at vi får inndratt mest mulig.

    Mange nordmenn rammet

    Spillet Axie Infinity ble utviklet i Vietnam og lansert i 2018, og flest spillere i verden bor i Filippinene. Men det er også en god del i Norge som deltar.

    – Basert på informasjon vi har, så antar vi at det er rundt 750 norske spillere som er rammet og har tapt verdier av en sum av omkring 50 millioner kroner, sier Lønseth.

    Han og hans etterforskere ønsker nå å komme i kontakt med norske ofre. De vil ikke bli etterforsket, men Økokrim ønsker en oversikt over hvor mange som er rammet. Noen har Økokrim allerede fått kontakt med.

    – Vi har ikke veldig stor tro på at vi noen gang klarer å få noen kriminelle på en norsk tiltalebenk. Vårt hovedfokus er å sørge for at pengene ikke blir likvide på de kriminelles hånd, og at vi kanskje kan få tilbakeført noen verdier til de fornærmede, sier Lønseth.

    De som hadde verdier i spillet da hackerne slo til 23. mars i år, bes om å melde seg via nettsidene til Økokrim.