<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Politiaksjon mot ansatte i Nordea og Nav

Rundt 50 politifolk deltok i en koordinert aksjon mot fem personer i Oslo, som alle er siktet for korrupsjon i forbindelse med at kunder i Nordea har fått lån.

    Publisert 31. mai 2022 kl. 09.58
    Oppdatert 31. mai 2022 klokken 17.10
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 746 ord
    BESLAG: Politiet har i dag foretatt beslag i lokalene til Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo etter at to ansatte i banken ble pågrepet. Foto: NORDEA

    Samtidig som VG tirsdag morgen publiserte en omfattende artikkel om en låneformidlere som beskrev korrupte handlinger der bankansatte mottar penger for å innvilge lån til personer som ikke er kvalifisert for lånene, pågrep Oslo-politiet fem menn i hovedstaden.

    To av de ansatte som ble pågrepet hjemme ved åtte tiden om morgenen, er ansatt i Nordea og jobber med utlån.

    – De fem er siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til grov korrupsjon, sa påtaleansvarlig Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til Finansavisen kort tid etter at de fem var kjørt til arresten på politihuset.

    BEKREFTER: De to bankansatte som er pågrepet er nå suspendert, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea. Foto: NORDEA

    Banken varslet politiet

    Politiet ble første gang kjent med saken i mars, da de mottok en anmeldelse fra banken.

    – Pågripelsene har skjedd på bakgrunn av forhold som er avdekket internt og som har gjort at Nordea tidligere i år gikk til politianmeldelse av funnene som var gjort, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen til Finansavisen.

    En av de Nordea-ansatte er i slutten av 30-årene. Han satt i et flere timelangt avhør i går.

    – Vi forsøker å få oversikt over saken og anklagene mot min klient, som etter hvert vil bli imøtegått. Utover det er det vanskelig å kommentere saken, sier mannens forsvarer Christian Flemmen Johansen i Advokatfirmaet Elden.

    – Erkjenner din klient straffskyld?

    – Det har jeg ingen kommentar til på nåværende tidspunkt, sier Flemmen Johansen.

    Annette Barlinn i Advokatfirmaet Staff representerer den andre Nordea-ansatte.

    – Denne saken er av en slik karakter at jeg ikke har anledning til å kommentere hvordan min klient stiller seg til denne saken, sier Barlinn.

    FORSVARER TO: Advokat Christian Flemmen Johansen i Elden forsvarer nå både en ansatt i Nordea og en banksjef i DNB, som begge er siktet for korrupsjon i to ulike saker, men med store likhetstrekk. Foto: ADVOKATFIRMAET ELDEN

    150 millioner

    Foreløpig mener politiet, basert på informasjon de har fått fra Nordea, at lånekunder samlet sett skal ha mottatt lån for rundt 150 millioner kroner, som de kanskje ikke ville fått dersom regler var blitt fulgt.

    Politiet mistenker at de ansatte i banken skal ha mottatt penger for å innvilge lån de ikke skulle ha gitt, og det er også mistanker om at ansatte i Nav har bidratt til å lage dokumenter som forteller om en annen økonomisk situasjon for lånekunder enn det som er virkelig.

    Ola Lunde i Advokatene ved tinghuset forsvarer en ansatt i Nav som også ble pågrepet tirsdag morgen.

    – Min klient ble sjokkert da han ble pågrepet og erkjenner ikke straffskyld for de forhold han er blitt presentert i avhør, sier Lunde.

    Vedkommende har ingen sentral stilling i Nav og fatter ingen vedtak. Hans stilling er på funksjonærnivå.

    Både Carl Rieber-Mohn i Advokatfirmaet Kindem & Co. og kollega Solveig Høgtun, som forsvarer de to siste pågrepne opplyser at deres klienter stiller seg også uforstående til saken og de erkjenner ikke straffskyld.

    LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt. Foto: NTB

    Varslet politiet

    – Forholdene som er avdekket kan tyde på regelbrudd og knytter seg til utlån av penger, sier Steffensen.

    Nordea ser på det som har skjedd med største alvor og banken har fortløpende dialog med politiet om saken.

    – Vi har nulltoleranse for regelbrudd og tar alle nødvendige skritt overfor de to ansatte, sier Steffensen til Finansavisen.

    Han opplyser at begge er suspendert fra sine stillinger.

    Beslag i banken

    Det var fortsatt ikke avklart før Finansavisen gikk i trykken om politiet vil fremstille alle de fem siktede eller noen av dem for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag.

    Kommunikasjonssjefen i Nordea ønsker ikke å si noe om hva slags stillinger de to pågrepne har i banken eller hvilket nivå de to jobber på, bortsett fra å bekrefte at de jobber med lånesaker.

    Etterforskere fra politiet har beslaglagt store mengder med data og dokumenter fra Nordea og hjemme hos de siktede.

    Også DNB-ansatte pågrepet

    Tirsdagens aksjon er ikke den første som har rammet norsk banknæring i det siste.

    Norges største bank, DNB, har også måtte hanskes med at ansatte har blitt siktet for grov korrupsjon i vår.

    I begynnelsen av april i år ble en banksjef i en lokal DNB-filial i Oslo pågrepet, samt en finansrådgiver i samme avdeling.

    Da ble også det politiet omtaler som en låneformidler pågrepet.

    Banksjefen ble løslatt i mai, etter seks uker i varetekt, mens de to andre er fortsatt i varetekt.

    Også en fjerde person, som før har jobbet i DNB og siden vært finansrådgiver i to norske sparebanker, er pågrepet, siktet og fengslet i samme sak.

    Saken med DNB etterforskes av Øst politidistrikt og skal foreløpig dreie som om ureglementerte utlån på rundt 30 millioner. Nordea-saken er i størrelsesorden 150 millioner kroner.