<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gründer pågrepet etter milliontap for investorer

Frode Berner Hope (54) lokket investorer med salg av sunne spirer til restauranter og butikker. Tapene ble 60 millioner. Nå er Hope siktet for bedrageri og økonomisk utroskap.

Publisert 8. aug. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 10. aug. 2022 klokken 10.08
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 919 ord
PÅGREPET OG SIKTET: Forretningsmannen Frode Berner Hope (54) skulle bli Nordens ledende spireprodusent. Men i stedet for at aksjonærene har høstet gevinster, er han siktet for økonomisk kriminalitet. Foto: Morten Holt/Horecanytt

I en koordinert aksjon 7. desember i fjor gikk styrker fra politiet inn i hjemmet til forretningsmannen Frode Berner Hope på Snarøya. Samtidig i Østfold, tok politifolk seg inn i lokalene til selskapet Spirehagen i Moss.

Hope har i flere år jobbet med å produsere spirer til restauranter, hoteller og butikker, og han har overtalt en rekke personer til å investere flerfoldige millioner i forretningsideen.

Kapital har tidligere skrevet at Hope lokket investorer med at det skulle leveres spirer til Bama, NorgesGruppen, Rema, Coop og Bunnpris. Noen av kjedene opplyste at det ikke stemmer. 

Siden 2011 har Spirehagen bokført inntekter for 21,6 millioner kroner. Men det er uklart om alt det stammer fra salg av spirer. Noe kan stamme fra salg av utstyr. Uansett var det akkumulerte underskuddet ved utgangen av 2020 på 60 millioner.

I dag er det opprinnelige selskapet som het Spirehagen bankerott, etter et navneskifte til Grønn Produksjon like før konkursen.

Fengslet før jul

I dag er Hope siktet for grovt skattesvik, grov økonomisk utroskap og alvorlige brudd på regnskapsloven. Politiet mener han har tappet selskaper for verdier og bedratt staten for moms.

8. desember i fjor, dagen etter pågripelsen, ble 54-åringen fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten ville holde ham i varetekt i fire uker med brev- og besøkskontroll. Det ønsket ble ikke oppfylt, men retten kom til at politiet kunne holde ham i to uker underlagt samme kontroll.

Han ble fengslet på grunnlag av bevisforspillelsesfare. Påtalemyndigheten fryktet han kunne rømme og unndra seg straff. Bakgrunnen er at Hope disponerer en leilighet i Spania og har overført penger dit.

Det argumentet kjøpte ikke tingrettsdommer Jon Fors-Skjæveland. I fengslingskjennelsen påpeker dommeren at Hope har næringsvirksomhet i Spania. Det er derfor ikke unaturlig at han har foretatt pengeoverføringer til landet.

Beslag og arrest i verdier

Pågripelsen og siktelsen mot Hope skjedde etter at Skatteetaten anmeldte ham for momsbedrageri i september i fjor. Da hadde skattemyndighetene allerede gransket ham i ti måneder, etter et bokettersyn like før jul i 2020.

Skatteetaten satt på en omfattende mengde regnskapsdokumenter, og da politiet aksjonerte og pågrep Hope, ble det foretatt ytterligere beslag. I beslagsrapporten er det listet opp seks bærbare og to stasjonære PC-er, ni minnepinner og et nettbrett.

Siden politiet mener saken mot 54-åringen vil kunne føre til domfellelse, ble det også tatt hefte i formuesobjekter som kan sikre betaling av eventuelle inndragninger, saksomkostninger og erstatningskrav.

Ifølge Motorvognregisteret sikret politiet arrest i en Tesla, Mercedes, Land Rover og en Aud A4. I tillegg sikret de seg en Yamaha motorsykkel og fire tilhengere.

Også Hopes fasjonable hjem i Langoddveien på Snarøya, og en fritidsbolig han eier i Noresund i Krødsherad, var omfattet av arresten. Det samme var bankkontoer med til sammen en kvart million innestående, fondsandeler og aksjer. Også aksjeposter i selskaper hvor siktede er involvert, var omfattet av heftelsene.

Nekter straffskyld

Skulle politiet opprettholde siktelsen og ta ut en tiltale som samsvarer med den, risikerer Hope år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av postene i siktelsen, sier forsvarer René Ibsen i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum.

Politiet og Skatteetaten mener det er produsert ikke-reelle fakturaer for kjøp av varer og tjenester mellom selskapene som er omfattet av etterforskningen.  Slik skal det ha vært mulig å gjennomføre momsbedragerier for flere millioner kroner.

– Min klient er uenig at det er foretatt noen straffbare handlinger. Han mener det er naturlige forklaringer for de disposisjonene som er gjort, sier Ibsen til Finansavisen.

Saken startet med et bokettersyn og ble deretter en politisak da skattemyndighetene leverte en anmeldelse.

– Hvordan forholder din klient seg til det som skjedde før pågripelsen og siktelsen?

– Det er helt naturlig at Skatteetaten gjennomfører bokettersyn hos bedrifter og noen ganger ber om etterforskningsbistand fra politiet, sier Ibsen.

Ibsen bekrefter at hans klient ikke har stilt i flere avhør etter at han ble løslatt fra varetekt like før jul i fjor.

– Politiet tilbakeholder etterforskningsdokumenter som er klausulert. Når han får innsyn i dem, så går vi i avhør, sier Ibsen.

ARREST I BOLIG: Politiet har tatt arrest i Hopes bolig på Snarøya. Privatmegleren mente i 2020 at boligen var verdt 70 millioner. Politiets estimat er på 45 millioner kroner. Foto: Thomas Bjørnflaten


Tvist om boligverdi

Advokaten er svært kritisk til politiets fremferd, og fikk etter pågripelsen medhold i retten at de mange formuesobjektene som var sikret, var for omfattende.

I utgangspunktet ønsket politiet hefte i verdier for 15 millioner kroner, noe Hope har godtatt. Så ble dette oppjustert til 17,5 millioner. Etter rettsrunder er det nå nedkvittert til 11,9 millioner kroner.

I dag er det bare Hopes privatbolig ved sjøkanten på Snarøya som er omfattet av politiets arrest.

Politiet legger til grunn at Hopes bolig er verdt 45 millioner kroner, samtidig som kreditorer har pant i eiendommen for nær 41 millioner.

Politiets verdivurderingen mener Hopes advokat er for lav, og viser til at Privatmegleren foretok en vurdering i 2020 i forbindelse med et låneopptak. Megleren mente eiendommen var verdt 70 millioner kroner.

Snarøyas beste beliggenhet

Hopes nabo, som eiendom grenser til, er Schibsted-arving Wibecke Nagell-Erichsen. Han kjøpte sin eiendom i 2006 og ga da 19 millioner kroner. 

I forbindelse med den to år gamle verdivurderingen på 70 millioner, skrev megleren at eiendommen er på 2,7 mål, har egen strandlinje og privat brygge.

Han la i tillegg til at eiendommen har sol hele dagen, at utsikten er vanvittig og at den har uten tvil noe av den beste beliggenheten på Snarøya.

Selv om verdivurderingen til politiet og Privatmegleren spriker mye, mener retten at heftelse i Snarøya-boligen gir tilstrekkelig sikkerhet for eventuelle økonomiske krav mot Hope, skulle han bli dømt og må tåle inndragning og betale saksomkostninger og erstatning.

Derfor er heftelsene som er tatt i alle andre eiendeler i dag opphevet.