<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukrainsk sentralbanksjef etterlyst for underslag

Kyrylo Shevchenko trakk seg som sentralbanksjef for tre uker siden på grunn av helseproblemer. To dager senere var han etterlyst for underslag av 200 millioner hryvnia.

Publisert 24. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
USKYLDIG? Kyrylo Shevchenko benekter sterkt anklagene han blir beskyldt for.  Foto: Bloomberg

Ukrainas nasjonale anti-korrupsjonsbyrå etterlyser mandag den tidligere sentralbanksjef Kyrylo Shevchenko sammen med to ansatte i den statlige ukrainske banken Ukrgazbank. Sammen skal de ha konspirert for å underslå mer enn 200 millioner hryvnia, drøyt 57 millioner kroner, hevder ukrainske myndigheter.

Skyldte på helseproblemer

Shevchenko trakk seg brått som sentralbanksjef den 4. oktober med henvisning til helseproblemer. Senere har han imidlertid hevdet at han ble utsatt for politisk press etter at en gammel underslagssak mot han ble gjenopplivet umiddelbart etter hans avgang, skriver Reuters.  

Ifølge anti-korrupsjonsbyrået skal den tidligere sentralbanksjefen ha blitt informert om siktelsen den 6. oktober – altså to dager etter at han gikk av.  

– De ble informert om mistanken i begynnelsen av oktober, men i en spesiell rekkefølge, siden oppholdsstedet til disse personene var ukjent. Siden den gang har de mistenkte ignorert innkalling til etterforskeren, og det er grunnen til at de ble erklært ettersøkt, sier anti-korrupsjonsbyrået i en melding. 

Shevchenko benekter enhver form for forseelse. 

Uavbrutt drift under krigen

Da han tiltrådde i stilingen som sentralbanksjef i juli 2020 lovet Shevchenko å opprettholde bankens uavhengighet og å samarbeide med Det internasjonale pengefondet (IMF). 

Da han trakk seg skrøt han av at banken har klart å holde på med uavbrutt drift av det finansielle systemet i landet mens Russlands invasjon har pågått, samtidig som sentralbanken også har jobbet med å forbygge panikk i valutamarkedene og en storstilt kapitalutstrømning for å beskytte reservene.

Fra Shevchenko 2014 og frem til han tiltrådde som sentralbanksjef i 2020 var han styreleder for Ukrgazbank, som er Ukrainas femte største bank målt etter aktiva.