Økokrim har reist tiltale mot fem personer for grov utroskap, grovt skattesvik, grovt bedrageri og grovt heleri i forbindelse med konkursen i hotellkonsernet Maribel.
Eiendomsinvestor Alf Ulven er tiltalt for medvirkning til grov utroskap og skattesvik i saken. Han nekter straffskyld.
Ulven er hovedeier i eiendomsselskapet Kristiania Eiendomsforvaltning og er en kjent Høyre-politiker i Aremark.
– Min klient stolte hundre prosent på det velrenommerte advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig, som har utarbeidet kontrakten Økokrim nå tar ut tiltale på bakgrunn av. Min klient har ikke tjent en krone på det han nå er tiltalt for, og dette bekrefter tiltalebeslutningen til Økokrim, sier Ulvens advokat Thomas Frøberg.
Hotellkjeden Maribel, som drev 50 First- og Moxy-hoteller gikk konkurs i 2020. Tiltalen for utroskap gjelder en lang periode og et samlet beløp på rundt 62 millioner kroner.
Fiktive avtaler
Økokrim, som har avsluttet etterforskningen, konkluderer med at det ble inngått fiktive avtaler som skjulte utroskapen.
I 2012 skal gründerne av Maribel og Ulven ha inngått en fiktiv avtale. Det er denne avtalen som gjorde at Økokrim onsdag tiltaler både Ulven og de fire andre i saken for en rekke lovbrudd, ifølge DN.
Avtalen førte til at gründerne bak hotellselskapet kunne ta ut 48 millioner kroner skattefritt fra selskapet.
Ulven skal fra første stund ha vært åpen og samarbeidet med Økokrim, ifølge hans advokat, som sier at de er skuffet over avgjørelsen.
– Det er en logisk brist i at min klient skulle gi eierne i Maribel AS muligheten til å ta ut 48 millioner av selskapet der min klient selv sitter med en finansiell risiko på 160 millioner, samtidig som min klient sikret selskapet finansiering i påvente av fremtidige avtaler, sier Ulvens advokat videre.
Risikerer fengselsstraff
Blant de tiltalte er også gründerne bak selskapet – Harald Jacobsen, hans sønn Mads, samt Rune Firing. Også Per Arne Damm, som var med i hotellselskapet i starten, er også tiltalt da han mottok penger fra avtalen selv etter å ha gått ut av selskapet.
Den totale strafferammen for forholdene er 12 år i fengsel.
«Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon», sier førstestatsadvokat Bård Thorsen.