Dansker vil investere i norsk film

Danske forretningsmenn og en dobbel Oscar-vinner tror de skal skape høy avkastning av å investere i over 50 nordiske filmer de neste fem årene.

LYKKELIG SLUTT? Sune Lind Thomsen, Christian Bévort og Kim Magnusson i Scandinavian Film Funds starter et investeringsfond for spillefilmer. Foto: Scandinavian Film Funds
Kultur

Scandinavian Film Fund 1 er navnet på investeringsselskapet som har startet jakten på kapital blant private og institusjonelle investorer. Det skal være det første investeringsfondet i Skandinavia innen kommersielle spillefilmer.

– Å investere i en spillefilm er en risikofull investering som kan gå begge veier. Hvis man i stedet strukturerer investeringen med utgangspunkt i klassiske forvaltningsdyder, og sprer risikoen over 50 filmer, er det et potensial for meget attraktiv avkastning, sier forretningsmannen Christian Bévort, som er partner i Scandinavian Film Funds.

Selskapet skal stå bak forvaltningen.

Minst 15 norske filmer

Den danske, to ganger Oscar-vinnende produsenten Kim Magnusson skal være med i utvelgelsen av filminvesteringene i fondet. Mens Oscarene kom fra kortfilmer, handler det nå om langfilmer.

– Alle i bransjen ønsker flere finansieringsmuligheter enn det de statlige filmtilskuddene og de få aktørene i markedet kan levere. Det kan vi tilby nå. Derfor er det helt konkret interesse fra flere produsenter i Danmark, Norge og Sverige for å inngå avtale allerede i første kvartal neste år, hevder Magnusson.

Ifølge initiativtagerne er planen å investere i over 50 nordiske filmer og at minst 15 av dem skal komme til å være norske.

Lover 12-14 prosent

Det lokkes med tosifrede avkastningsprosenter samtidig som de påpeker at andre aktivaklasser som aksjer og eiendom allerede er høyt priset. Siktemålet deres er på 12 til 14 prosents avkastning over levetiden, som er satt til åtte år, hvorav de første fire årene er investeringsperioden.

Planen er å skaffe til veie en kapital på 14,7 millioner euro fra investorer som hver skyter inn minimum 100.000 euro.

De understreker at nasjonale filmbyråer og kulturprogrammer finansierer opptil 45 prosent av alle filmer, og at investering i distribusjon av filmene skal være et attraktivt sted å satse penger. Planen er å gjøre den første filminvesteringen i løpet av første kvartal 2020.

På sikt er planene å lansere et andre fond om fire-fem år med over 30 millioner euro i kapital. Det betinger nok at første fond går mot en lykkelig slutt.