Galleri Fineart satser 25 millioner kroner på ny restaurant

Hovedeierne i Galleri Fineart satser på at middagsgjestene i den nye restauranten vil ta med seg kunsten hjem.

UTVIDER: Rolf Stavnem, Christopher Sandberg og Jostein Baune Haraldstad satser på restaurant i tilknytning til Galleri Fineart på Tjuvholmen.  Foto: Andrea Bærland
Kultur

Som for de fleste andre aktører innen kulturlivet ble det bråstopp for Gallri Fineart  på Tjuvholmen 12. mars i år. Galleriet ble stengt, flere store utstillinger ble kansellert, og de ansatte permittert, men adm. direktør Rolf Stavnem forteller at det ikke tok mange dagene før salget på nett begynte å øke markant.

– Allerede etter et par–tre dager så vi en økning i nettsalget på 30-40 prosent. Det overrasket meg, men i likhet med at byggvare- og møbelbransjen merket økt pågang ettersom folk fikk mer tid hjemme, holdt markedet for salg av kunst seg også, sier han, men vedgår at det er de rimeligere objektene det har vært mest rift om.

Som følge av det økte nettsalget kunne Fineart raskt hente tilbake deler av staben, og etter påske har galleriet vært åpent. 

Allerede 19. mars kunne Stavnem kontakte kunstner Bjarne Melgaard, både for å høre om han var interessert i å stille ut, og om han ville lage kunst til restauranten som var under oppseiling i galleriets tidligere første etasje. Denne uken åpnet både restauranten og utstillingen «Bummed out». 

25 millioner investert

I forbindelse med ombygging og utvidelse av galleriet ønsket hovedeierne å utvide tilbudet med en restaurant. Det har resultert i at om lag 25 millioner kroner er investert i å gjøre lokalet på bakkeplan, som mot slutten av 1990-tallet huset det populære utestedet Aqua, om til restauranten ARTS. 

– I underetasjen holder galleriet til. Det vil nå få en utvidet åpningstid til klokken 23-24, i håp om at vi skal klare å skape en god flyt mellom restauranten og galleriet. Et av målene er å skape en arena hvor mat, kunst og vin spiller sammen på en helt ny måte, sier Stavnem.

Eierne av restauranten Miss Sophie i Henrik Ibsens gate, Christopher Sandberg og Jostein Baune Haraldstad er også hentet inn for å stå for den daglige driften av restauranten som de har fått en 40 prosent eierandel i. 

FARGESTREKT: Kunstner Bjarne Melgaard med samboer Patrice Deste under åpningen av utstillingen «Bummed Out» . Foto: Galleri Fineart

Kunst på menyen

Kjøkkenet skal være middelhavsinspirert og skifte med sesongene. Det samme vil kunsten på veggene. I sommer henger Melgaards arbeider der, men etter hvert vil også verker av blant andre Albert Watson, David Yarrow og Terry O’Neill pryde veggene.

– Kunsten i restauranten vil skifte i takt med utstillingen i galleriet. Mens vi nå har et veldig fargerikt uttrykk, ville det vært strammere og mer maskulint om David Yarrows bilder hang der, sier Christopher Sandberg.

– Alle de ansatte har fått en innføring slik at de skal vite hva som henger på veggene, legger Sandberg til.

Helt bakerst i menyen, etter desserten, har nemlig ARTS en egen kunstmeny hvor samtlige av bildene i restauranten er ført opp med pris. Dermed kan du sette et kunstverk av Bjarne Melgaard på regningen, om du vil.

Forhåndssolgt for 4 millioner

Allerede før utstillingen bestående av 38 malerier malt under coronapandemien, ble åpnet torsdag har Melgaard solgt kunst for 4 millioner kroner.

– Jeg er godt fornøyd med både samarbeidet og salget, sier Melgaard og legger til: 

– Det er kanskje spesielt med såpass mange glade bilder malt i forbindelse med en pandemi. Men det er en situasjon som åpner opp for mange emosjoner. Det er viktig å se på alt det positive Oslo har å by på når man ikke kommer seg så mange steder.

– Vi var litt usikre på om det var for tidlig etter covid-19, men det ser ut til at markedet for kunst i 400.000-500.000 kroners klassen fremdeles er der. Dessuten er det mange som har behov for sosialisering etter mange uker hjemme, påpeker Stavnem. 

Om regjeringen beordrer en ny nedstengning, mener Stavnem og Sandberg de skal få til det også.

– Enn så lenge har vi bare blitt forsinket som følge av pandemien, og har arbeidskapital nok til å tåle å holde stengt, sier Sandberg.

– Dette blir neppe noe rekordår for noen. Vi ligger bak budsjett, men det ser ikke ut til at det blir den økonomiske katastrofen vi fryktet i mars. Vi skal jobbe steinhardt resten av året for å gi publikum noen spesielt gode utstillinger og ta igjen det tapte, sier Stavnem.

Han legger til at han er godt fornøyd med fjoråret. 

I løpet av 2019 omsatte galleriet for 72 millioner kroner, opp fra 64 millioner kroner året før. Etter at kunstnerne har fått sin andel sitter galleriet igjen med en nettoinntekt på 48,5 millioner kroner og et årsresultat på 3,8 millioner kroner. Galleriets foreløpige rekordår var i 2017, da satt det satt igjen med 7,5 millioner kroner på bunnlinjen.

Fineart

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter48,5*42,5*
Driftsresultat5,33,7
Resultat før skatt4,93,8
Årsresultat3,82,8

* Nettodriftsinntekter/provisjon etter at kunstnerne har fått sin andel av salget. 

Fineart

  • Galleri startet av Rolf Stavnem i 2000. 
  • Har kunstnere som Sverre Bjertnes, Håkon Bleken, Frank Brunner, Per Fronth, Bjarne Melgaard, Odd Nerdrum, Pushwagner, Vebjørn Sand, Frans og Nico Widerberg og David Yarrow i sin stall.
  •  Ble solgt til Aller Media i 2011. 
  • I 2016 kjøpte Rolf Stavnem galleriet tilbake, sammen med en gruppe investorer.
  • Eies av Nordic Discovery (Erik Bergh) med 30 prosent, Falkum Invest Holding (Rolf Stavnem) med 23 prosent, Art Group (Rolf Stavnem og Anders Aasen) med 15 prosent, Excelerate (Eric Johan Bjørklund) med 10 prosent, MH Capital (Magnus Halvorsen) med 9 prosent, Lamholmen Invest (Roy Oddvar Myklebust) med 9 prosent, EAO Invest (Jørn Myrestrand) med 2 prosent og Arne Fladager med 2 prosent.
bjarne melgaard
fineart
Nyheter
Uteliv
Kultur