Har tjent 100 millioner på krimbøker

I fjor tjente krimforfatter Jørn Lier Horst like over 15 millioner kroner på bøkene sine. Siden debuten i 2004 har han skrevet til sammen 59 krimbøker for store og små, noe som har gitt en total inntekt på rundt 100 millioner.

PRODUKTIV: Krimforfatter Jørn Lier Horst skriver flere bøker i året, og kommer denne høsten med en ny krimbok for voksne og en for barn. Foto: Iván Kverme
Kultur

– Det er mange som kjøper og leser bøkene mine, jeg treffer veldig bredt og på tvers av aldersgrupper. Grunnen til det tror jeg er at jeg skriver om realistisk politiarbeid. True crime er veldig populært, og bøkene mine ligger tett opp til virkeligheten, sier forfatter Jørn Lier Horst.

Han debuterte i 2004 med boken «Nøkkelvitnet», den første boken i serien om politimannen William Wisting. Neste bok kom året etter. 

Deretter har han skrevet ytterligere 57 bøker, og kommer i disse dager med bok nummer 15 om Wisting.

Den har fått tittelen «Sak 1569», og selv om den handler om en såkalt «cold case» trekker Horst inn moderne digitale etterforskningsmetoder – noe som ikke minst er blitt aktualisert med saken mot Laila Anita Bertheussen som for tiden foregår i Oslo tingrett og forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog.

Jlhorst AS

(Mill. kr)2019
Driftsinntekter15,1
Driftsresultat13,4
Resultat før skatt22,0
Årsresultat19,1

5 millioner bøker

Ifølge Strawberry Publishing, forlaget som gir ut de nye Horst-bøkene og som han også eier 11,8 prosent av, ble en av hans bøker solgt hvert 20. sekund en bokhandel var åpen i 2019. Det ga en pen inntekt. I årsregnskapet til selskapet Jlhorst AS går det frem at forfatteren hadde inntekter på 15,1 millioner kroner i fjor.

Årsresultatet endte på 19,1 millioner kroner, trukket opp av finansinntekter på 8,7 millioner. Totalt anslår han at han har tjent 100 millioner siden debuten.

– I fjor var jeg den største skattyteren i Larvik, men nå som jeg har gått fra å ha et enkeltmannsforetak til et AS blir tallene noe annerledes, sier Horst.

I begynnelsen av 2018 brøt han med Gyldendal, som til da hadde utgitt bøkene hans, og startet Capitana Forlag. Det ligger under Strawberry-paraplyen, og eies i tillegg av ham selv av Petter Stordalen, Magnus S. Rønningen og Jonas Forsang. 

I løpet av de 16 årene siden «Nøkkelvitnet» ble utgitt har Horst solgt til sammen rundt 5 millioner krimbøker i Norge, og bare i 2019 solgte han 724.000 bøker. I tillegg til krimbøkene for voksne kommer barnekrimseriene «Clue» og «Detektivbyrå nr. 2», som nærmer seg 2 millioner i opplag.

Den seneste boken i sistnevnte barnekrimserie ble lansert for et par uker siden, og fremdeles er 58 av hans 59 bøker i salg.

– I tillegg til Norge er Tyskland et stort marked, det samme er Storbritannia og resten av de nordiske landene. Men jeg er en klar bestselger i Polen, Hellas og Tsjekkia, forteller forfatteren.

Best på høsten

For å kunne klassifiseres som en bestselger i norsk målestokk må man selge 5.000 bøker, et nivå Horst jo har passert for lengst. Førsteopplaget for «Sak 1569» er på 45.000, men han åpner for at den vil bli trykket opp i flere runder.

– Det er få forfattere forunt å kunne leve av bokinntektene alene, man må ha et visst salgsvolum. Skal du tjene en industriarbeiderlønn må du selge cirka 10.000 bøker, anslår forfatteren, som selv jobbet som politietterforsker frem til 2013.

Fremdeles er det gjennom bokhandlere at mesteparten av salget skjer, men også dagligvare og bokklubber er viktige salgskanaler. Og selv om påskekrim er et godt kjent konsept, er det på høsten og før jul Horst selger flest bøker.

– Hvor bevisst er du på dette når du skriver bøkene?

– Det er andre enn meg som tar seg av slike avgjørelser, det er egne folk i forlaget som tar seg av planleggingen, sier Horst, som av VG blir omtalt som «krimfabrikken».

Men han innrømmer at utsendelse av opplaget til en viss grad tilpasses slike ting som julehandel og anmeldelser, der anmelderne hittil har landet på en firer og to seksere. 

Det neste som står på trappene for suksessforfatteren er andre runde av TV-serien om Wisting på Viaplay, der innspillingen mest sannsynlig skal starte i løpet av høsten. Første runde, med Sven Nordin i hovedrollen, kom i fjor vår.

jørn lier horst
strawberry publishing
capitana
Nyheter
Kultur