<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Denne øksen av skum koster en halv million

«Here's Johnny» er en av filmhistoriens mest kjente replikker. Nå selges en av øksene Jack Nicholson brukte i Ondskapens Hotel.

    Publisert 24. apr. 2021 kl. 08.24
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 814 ord
    ØKSEN KAN BLI DIN: I 1980 sjekket Jack Nicholsons karakter Jack Torrance flyttet inn på Overlook Hotel for å overvintre i skrekkfilmen The Shining. Men oppholdet ble ikke som ventet. Nå er en av filmens mest kjente rekvisitter til salg 520.000 norske kroner. Foto: PAUL FRASER COLLECTIIBLES

    Få filmer har skremt kinogjengere som Ondskapens Hotel eller The Shining som den heter på originalspråket.

    Filmen av mesterregissøren Stanley Kubrick ble sluppet på kinoer i 1980, og hovedrollene ble spilt av Jack Nicholson og Shelley Duvall.

    Brukt i berømt scene

    Karakteren Jack Torrance tar med seg familien til fjells for å overvintre på Overlook Hotel. Men underlige hendelser oppstår, noe som forvirrer Jack. Han ser syner og oppfører seg etter hvert mer og mer skremmende. Hans kone og sønn, forstår ikke hva som skjer.

    En av de mest kjente scenene i filmen er nå Jack Nicholson slår seg gjennom en dør med en øks, stikker hodet gjennom et hull og med et infernalsk blikk roper «Here's Johnny». 

    En rekvisitt laget til filmen Ondskapens Hotel selges for 520.000 kroner Foto: Paul Fraser Collectibles


    Lagde ufarlige økser

    Øksen i dørscenen var ekte, men tung. Derfor ble den ikke brukt i de andre scenene i filmen. Rekvisittmakerne lagde i stedet flere like økser av herdet skummateriale. Disse tålte mye og ble formet som originaløksen. 

    Siden de ikke kunne skade noen på filmsettet, ble de foretrukket av sikkerhetsgrunner i alle de andre scenene.

    Øksen som nå er til salgs er 89 cm lang, og selgerne har fått bekreftet at den ble brukt av Jack Nicholson. 

    Selges for 520.000

    Det ble som sagt laget flere skumøkser, men mange ble skadet under innspillingen. I dag kjenner man bare til et fåtall som eksisterer. 

    En av dem er nå lagt ut til salg  gjennom det britiske samlerhuset Paul Fraser Collectibles.

    Øksen skal ikke auksjoneres bort, men selges til fastpris. 

    – Her må man kjenne sin besøkelsestid, om man er interessert. Det er førstemann til mølla, sier Daniel Wade hos Paul Fraser Collectibles til Finansavisen.

    Prisen er 45.000 pund eller 520.000 norske kroner, ifølge dagens kurs.

    IKONSK FILMØYEBLIKK:  Jack Nicholson fra The Shining, Ondskapens Hotel på norsk. Foto: NTB

    Oppnår gode auksjonspriser

    Det følger med et ektehetsbevis og et signert foto av Jack Nicholson fra filmen Ondskapens Hotel når han kikker gjennom den splintrede døren. 

    Rekvisitten er plassert i en ramme som er dekket av glass som beskytter rekvisitten mot skadelige sollys.

    Og om du synes prisen er stiv, opplyser Wade den eneste treøksen som ble laget til filmen gikk under hammeren på en auksjon i 2019. Prislappen ble 172.000 pund. Samme år ble også en skumøks, lik den som nå er til salgs, auksjonert bort på en auksjon i USA.

    Den oppnådde en pris på like i overkant av en halv million kroner.

    – På 80-tallet var det ikke et samlermarked for filmrekvisitter. De ble nemlig bare sett på som det de var laget for, nemlig rekvisitter. Derfor ble de ofte kastet etter innspillinger, sier Wade.

    I skyggen av Star Wars

    Samme uke filmen kom på kino i 1980 hadde oppfølgeren til Star Wars premiere. Dermed fikk The Shining liten oppmerksomhet og billettinntektene var skuffende lave.

    Men grøsserfilmen fikk med årene kultstatus, og har siden tjent inn produksjonskostnadene mange ganger.

    – Den som kjøper øksen vil eie en rekvisitt som er knyttet til en av de mest ikoniske scenene i filmhistorien, sier Wade.

    STORT I USA: I Norge er det ikke mange som samler på filmrekvisitter som investeringsobjekt, men i USA, populærkulturens hjemland, er markedet stort. Foto: PER MORK/JB FORLAG

    Investeringsobjekt

    Redaktør John Berge i Kinomagasinet er ikke overrasket over at et samlerhus forventer å selge en øks fra filmen The Shining for en halv million kroner,

    – I Norge er ikke slike gjenstander investeringsobjekter, men kjøpes av samlere av emosjonelle grunner. Men i utlandet, og spesielt USA er det annerledes. Der kjøpes filmrekvisitter som investeringsobjekter, slik kunst, frimerker, mynter og vin kjøpes i Norge, sier Berge.

    Han sier det ikke er uvanlig at folk henger filmrekvisitter på veggen hjemme i USA. Og folk har store samlinger de er stolt av, uten at de blir sett på som nerder av andre.

    – Det er ikke bare gjenstander fra filmer, men også filmplakater og autografer til skuespillere og kjendiser fra sportsverdenen, musikkbransjen og politikk som selges for store summer i populærunderholdningens hjemland, sier Berge.

    Rekordsum for VHS-film

    Han eier selv noen gjenstander og filmplakater fra filmverdenen, men prisene han har betalt er mye mer edruelige enn den halve millionen øksen fra The Shining selges for.

    - I fjor ble det solgt en 36 år gammel VHS-kassett med filmen Prima Veras Saga om Olav Den Hellige. Den gikk for 11.600 kroner, noe som trolig er norsk rekord for en VHS-film, sier Berge.

    Kassetten var en leiefilm, ettersom den aldri er produsert som kjøpefilm i noe format.

    – Tror du noen i Norge er villig til å betale en halv million for en filmrekvisitt fra Ondskapens Hotel?

    – I utgangspunktet er det jo utenkelig for folk flest, men om man virkelig er fan av filmen eller Jack Nicholson, har god råd og pris ikke spiller noen rolle, så kan en manns søppel være en annen manns gull, sier Berge.

    Han skulle gjerne sett øksen fra The Shining som en fin detalj på veggen hjemme hos en av karakterene i en eventuelt tredje sesong av Exit.