Eldre frimerker kan oppnå svært gode priser på auksjoner. Er de utsatt for feiltrykk, tilstanden er nærmest perfekt eller det kan fortelles en spennende historie om frimerket, kan summene samlere er villig til å by, nå store høyder.
Alle de fire kriteriene kan man krysse av for frimerkene som er blitt kjent som «Inverted Jenny».
De ble utgitt 10. mai 1918 og viste en grafikk av flymodellen Curtiss JN-4, som fikk kallenavnet Jenny.
Feiret nytt postfly
Dobbeltdekkeren var opprinnelige bygd for opplæring av piloter i det amerikanske luftvåpenet, men fra midten av mai 1918 skulle noen av maskinene også brukes til sivile formål, blant annet som postfly.
Det ønsket postvesenet i USA å markere. På mindre enn én uke fikk man designet frimerket med maskinen Jenny og det ble produsert tusenvis av frimerker pålydende 24 cent.
Men noe gikk galt da frimerkene skulle lages, noe som i dag gjør at samlere betaler millioner av kroner for å sikre seg ett eksemplar.
To ganger i trykken
Siden frimerket hadde to farger, måtte alle frimerkearkene først trykkes med en farge. Deretter ble alle arkene lagt inn i trykkemaskinen på nytt for å bli preget med motivet som var i den andre fargen.
Det var i denne prosessen at den berømte trykkfeilen oppsto.
Frimerkemakerne oppdaget at tre ark med 100 frimerker på hvert ark, var lagt feil i trykkemaskinen. Dermed var flymodellen Jenny avbildet opp-ned på merket.
De tre feiltrykkede arkene ble destruert, men det skulle vise seg at det fantes et fjerde feiltrykk man aldri oppdaget i produksjonen og som endte opp på et postkontor for salg.
Målrettet feiltrykkjakt
Dette arket med 100 frimerker ble kjøpt av frimerkesamleren William T. Robey 14. mai 1918.
Han og andre samlere var klar over at det fra tid til annen forekom feiltrykk av merker, og de gikk derfor fra postkontor til postkontor med ett mål for øye. Å jakte ned frimerker med feiltrykk.
Postbetjenten som solgt Robey arket med de 100 frimerkene skjønte ikke at merkene var feiltrykk, angivelig fordi han aldri før hadde sett et fly før.
Robey sikret seg de 100 frimerkene som fortsatt var på samme ark, og solgte det videre til en annen frimerkesamler for 15.000 dollar, men han beholdt arket bare vel en uke før han videresolgte det for 20.000 dollar.
Det var en ganske anselig sum penger for 103 år siden.
Solgt mange ganger
Den nye eieren besluttet å splitte arket og selge frimerkene separat, men noen ble også delt slik at fire og fire merker hang sammen. Det første frimerket andre fikk tilgang til ble auksjonert bort for 300 dollar og pengene ble donert til Røde Kors.
Siden den gang har frimerkene blitt solgt for stadig høyere priser, og det er settet hvor fire merker henger sammen, hvor man også kan se arknummeret som de 100 merkene var festet til, som oppnår høyest priser.
Det har blitt solgt en rekke ganger opp gjennom historien. Ifølge nettsiden Inverted Jenny ble de fire merkene solgt for 18.250 dollar i 1954. Deretter ble de solgt på nytt privat for 110.000 dollar i 1968. Under en ny auksjon i 1989 var prisen tidoblet til 1,1 millioner dollar. Så i 2005 gikk under hammeren for like i underkant av 3 millioner dollar.
Eid av berømt skodesigner
Vedkommende som kjøpte frimerkene brukte dem som byttemiddel for andre kjente merker, og i 2014 ble det kjent at den kjente skodesigneren Stuart Weitzman eide frimerkene.
Hva han betalte for dem er ukjent, men prisen var nok høyere enn auksjonsprisen i 2005.
Weitzman legger ikke skjul på at det er han som nå har solgt frimerkene igjen, og torsdag denne uken fikk en kjøper tilslaget for 4.860.000 dollar.
Det var lavere enn hva auksjonshuset hadde forventet. De trodde merkene ville oppnå en pris på mellom 5 og 7 millioner dollar.
Donerer bort pengene
Men Weitzman, som har designet sko for kjente artister som Beyoncé og Taylor Swift, er neppe lei seg for at prisen ikke ble som auksjonarius hadde håpet på.
Inntektene fra salget skal gå til veldedige formål.
Den berømte skodesigneren har samlet på frimerker og mynter siden han var 12 år gammel.
I mars i år kunngjorde han at han ville selge tre samlerobjekter som er blant de mest kjente og kostbare i verden. Alle inntektene skal doneres bort.
157 millioner for mynt
Under den samme auksjonen solgte han derfor også en amerikansk gullmynt fra 1933 pålydende 20 dollar. Høyeste bud ble 18,9 millioner dollar, eller 157 millioner norske kroner.
Det siste objektet var frimerkenes svar på Mona Lisa, ett 1 cents frimerke fra British Guiana (dagens Gyana) som er 165 år gammelt og trykt på magentapapir. Det skal bare eksistere ett eneste frimerke av dette i hele verden i dag.
Weitzman kjøpte merket på auksjon i 2014 for 9,5 millioner kroner. Da var det verdens dyreste frimerke. Nå ble det solgt for litt mindre, men det er fortsatt kostbart og skiftet eier for 8,3 millioner dollar eller 69 millioner.
De tre samlerobjektene innbrakte dermed totalt 266 millioner kroner til gode formål.