<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kunstverk solgt for 1,9 mrd. på fire minutter

Marilyn Monroe-maleri har blitt solgt for 1,9 milliarder kroner. 

Publisert 10. mai 2022
Oppdatert 10. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
VERDENSREKORD: Marc Porter (til venstre) og Alex Rotter i Christie's.  Foto: Getty Images

Andy Warhols ikoniske silketrykkmaleri av Marilyn Monroe har blitt solgt for hele 195 millioner dollar – 1,9 milliarder kroner – på en Christie's-auksjon mandag. 

Christies sparket i gang vårens auksjoner i New York på grandiost vis med ny prisrekord for amerikansk kunst på auksjon. På forhånd var verket verdsatt til rundt 200 millioner dollar. 

Historiens dyreste kunstverk solgt på auksjon er Leonardo da Vinci-maleriet Salvator Mundi som Saudi-prins Mohammed bin Salman kjøpte i 2017 for 450 millioner dollar – 4,3 milliarder kroner. 

Fire minutter 

Kunstmarkedet viser nok en gang muskler til tross for tumulter og uro i aksjemarkedet. Kunst trekkes ofte frem som en hedge mot nedturer i aksjemarkedet, fordi verdien ikke nødvendigvis faller med resten av markedet.

Fire budgivere kjempet om kunstverket i Christie’s Rockefeller Center i Manhattan og Larry Gagosian vant etter en budrunde som varte i fire minutter. 

Warhol-kunstverket ble laget i 1964 på grunnlag av en filmplakat fra Niagara i 1953 og gjorde Monroe til et ansikt kjent over hele verden.

Skutt i hodet

Noe som forklarer den stive prisen på Monroe-verkene er at det kun finnes fem eksemplarer av silketrykkmaleriet i verden – hver med forskjellig bakgrunnsfarge. 

Kunstnerkollega Dorothy Podber så de fem kunstverkene stå i Warhols atelier og spurte om hun kunne skyte dem. Warhol trodde hun mente ta bildet av dem. Podber dro imidlertid frem en pistol og skjøt mot kunstverkene.

Warhol reparerte verkene som ble skadet – som i senere tid har blitt kjent som «Shot Marilyns» – og verdien skjøt i taket. Dette turkis-blå verket ble ikke skadet i hendelsen.