Bare én av fire bruker refleks

Bare en av fire sier at de alltid bruker refleks når det er mørkt. Samtidig oppgir nesten 80 prosent av bilførerne at de har vært oppe i farlige situasjoner på grunn av fotgjengere uten refleks.

Refleks. NTB Scanpix.

Høsten er over oss for fullt, og det blir både mørkere lenger utover morgenen og tidligere på kvelden. Bruken av refleks i høstmørket kan redde liv – og det er ikke bare en floskel.Uten refleks har en bil som kjører så sakte som i 50 kilometer i timen kun to sekunder til å svinge unna. Hvis du derimot bruker refleks, har bilisten ti sekunder på seg.Små marginer– Det er i praksis nesten ingenting. Det er veldig små marginer og mange bilførere og passasjerer har nok opplevd å få hjertet i halsen i slike situasjoner, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til NTB.I en ny undersøkelse foretatt av Kantar TNS for Trygg Trafikk svarer bare 26 prosent av de spurte at de selv alltid bruker refleks når de ferdes i mørket, mens langt flere er svært påpasselige når det gjelder barnas refleksbruk. Hele 89 prosent svarer nemlig at de som oftest eller alltid passer på at barna deres bruker refleks.– Voksne er dårlige til å bruke refleks. Hvis du spør sier de ja, men i praksis dropper voksne refleksbruken, sier Årøen.HoldningsendringHun viser til at hele 69 prosent av den voksne befolkningen i undersøkelsen svarer at de som oftest bruker refleks, men at Trygg Trafikks egne årlige tellinger av refleksbruken, senest i fjor, viser at det reelle tallet er 31 prosent.– Det må en holdningsendring til. Folk må ta ansvar for sin egen trafikksikkerhet. Det finnes mange kule og gode refleksbrikker i handelen, vester, jakker og reflekser med blinkende LED-lys, slik at det er ingen unnskyldning for å ikke bruke refleks selv, understreker hun.Torsdag arrangerer Trygg Trafikk den årlige refleksdagen, som nå går inn i sitt ellevte år. Da vil det bli utdeling av reflekser og andre aktiviteter over hele landet, og klesdesignerne i Moods of Norway har designet en helt ny reflekskolleksjon i anledning dagen.Fem minutter– Ta deg tid denne dagen til å gå gjennom skuffen i gangen der du sikkert har masse reflekser liggende. Bytt ut de som er skadde og ripete og fest resten på de ytterjakkene du og andre i familien bruker. Bruke fem minutter til en god livsinvestering, avslutter Ann-Kathrin Årøen.Det er også viktig å sjekke at de refleksene du har er CE-merket, da er du trygg på at de virker slik de skal i høstmørket. (©NTB)