I snitt oppgir voksne at de har planlagt å bruke nesten 6.000 kroner hver på julegavene i år, litt mindre enn i fjor, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Når de blir spurt om de kunne tenke seg en gavefri jul, svarer 43 prosent av mennene ja og 12 prosent kanskje. Tilsvarende tall for kvinner er 34 prosent ja og 16 prosent kanskje til gavefri jul. Så hvorfor er det ikke flere som dropper gavekjøret?– Her er det kommersielle krefter og kulturelle tradisjoner som presser på. Da skal det mye ryggrad til for å stå imot, påpeker leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til NTB.
Pliktløp
Allerede i begynnelsen av oktober var julemarsipanen og pepperkakedeigen på plass i norske butikker:– Næringslivet setter alle kluter til, og jula hauses veldig opp. I tillegg kommer alle familiære forventninger og forpliktelser inn. Det er også vanskelig å ta opp at man vil ha mindre av dette, og så blir det slik at mange kjører et pliktløp. Vi mener det er unødvendig med gaver i slikt omfang, de fleste i Norge har stort sett det de trenger, sier Hermstad.Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB påpeker at mange til og med vil ende med å bruke langt mer enn de sier:– Alt gavehysteriet er med på å fjerne oppmerksomhet fra det julen egentlig burde innebære, nemlig å tilbringe kvalitetstid med sine nære og kjære.