Det virker kanskje merkelig å vanne ut en god whisky. Men faktisk er vannet med på å få frem smaken av whisky, viser en ny studie,.Forklaringen er som følger: Whisky er laget av korn og vann, som går gjennom en spesiell prosess. Men fra et kjemisk ståsted, består whisky av en kompleks variasjon av molekyler, som alle bidrar til den unike smaken. En av disse er guaiacol, som gir whiskyen sin røyksmak.Guaiacol er molekylet forskerne fra Sverige har fokusert på i sin studie, som ble publisert i Scientific Reports. Det forskerne kom frem til, er at guaiacol-molekylet er mest tilstedeværende på overflaten av destillert whisky. Det er derfor whisky med litt ekstra vann smaker bedre - smaksmolekylene dras mot toppen av glasset.- Fra et molekylært perspektiv, mikser ikke alkoholen og vannet seg helt. I stedet ser vi at grupper av vannmolekyler og alkoholmolekyler. Når whiskyn blir destillert, dras alkoholen til toppen, og mange av smaksmolekylene følger etter fordi de liker å være i et litt mindre fuktig miljø. Smaken blir derfor forsterket. Men det er en grense. Hvis vi tynner ut whiskyen for mye, da reduseres konsentrasjonen av smaksmolekyler, og drinken vil bli utvannet, forklarer medforfatter av studien, Ran Friedman. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette kun gjelder whisky på flaske, som har lavere alkoholinnhold enn whisky på tønne. Forskerne tror funnet deres også er relevant for annen type sprit, som brandy, rom og tequila, siden de har like oppløsning, smaksmolekyler og alkoholinnhold.